Читај ми!

Вашингтон: Свечаност поводом отварања нове зграде Амбасаде Србије

У Вашингтону је свечано отворена нова зграда Амбасаде Републике Србије, која се налази у центру града, на само девет стотина метара од Беле куће.

Нову зграду Амбасаде Републике Србије у САД у 16. улици у Вашингтону, свечано су отворили амбасадор Марко Ђурић и заменик помоћника државног секретара САД Габријел Ескобар, уз присуство великог броја званица из Србије и Америке.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић предао је и посебан поклон амбасадору Ђурићу који је донео из Београда.

"Ево симбол нашег народног дома да буде у нашој кући, у Вашингтону", рекао је Владимир Орлић, председник Народне скупштине Србије.

"Ово је било дивно вече и важно за билатералне односе наше две земље. Мислим да нам нова зграда Амбасаде даје моментум, свидело ми се што је била отворена за заједницу и да је организован културни догађај у исто време који ће остати овде у Вашингтону, тако да стварно поздрављам овај скуп и драго ми је да сам био његов део", рекао је Габријел Ескобар, заменик помоћника државног секретара САД.

Генерал Харис, командант Националне гарде Охаја каже да је главни циљ наставак боље сарадње две земље и наставак јачања поверења.

"Изванредан догађај и историјски за нашу државу, да има нову зграду у Вашингтону и то на само пар минута од Беле куће и представља суштински али и симболички нову еру у нашим односима који су јако добри, и који постају само још бољи", казао је Владимир Орлић, председник Народне скупстине Србије.

Прва дама Србије одржала је изванредан говор, а питали смо какви су јој утисци о овом догађају у Вашингтону:

"Сматрам да је ово изузетно важан догађај за нашу земљу и након више од деценије лутања наше мисије, односно нашег дипломатског представништва, коначно имамо право место, праву локацију, где можемо да дочекујемо и стране дипломате и да се са њима дружимо, да своју политику и дипломатију презентујемо на прави начин. Ово вече је доказ да упорношћу, посвешћеношћу, може све да се уради", каже Тамара Вучић.

Потпредседница Владе Србије, министарка културе и информисања Маја Гојковић је отворила током вечери изложбу са радовима уметника из Србије.

"Ово је заиста велика идеја и остварена је пре свега госпођи Ескобар, која је провела одређено време са својим супругом, допломатом у Београду. Просто се заљубила у нашу модерну уметност, она нам је отворила врата, уз велику подршку Министарства културе и информисања. После десетина година америчка публика ће имати прилику да види ликовну модерну уметност Србије у Вашингтону", рекла је Маја Гојковић.

По оцени посетилаца нове зграде Амбасаде Републике Србије у Вашингтону био је изванредан догађај, а биће их сигурно и више у главном граду Америке.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару