Читај ми!

Недеља Шопенове музике

Традиционално, већ 11 година, београдске јесени су обележене концертима и програмима посвећеним једном од највећих композитора човечанстава – Фредерику Шопену. Београдски Шопен Фест биће одржан од 10. до 15. октобра. Из Дизелдорфа нам се јавља Миленија Рељић, директорка београдског Шопен Феста, која већ годинама успешно организује овај фестивал иако живи у дијаспори.

"Фестивал постоји од 2012. године када сам на дужности шефа одсека у Музичке школе Станковић дала иницијативу да славимо лик и дело једног од највећих композитора у историји човечанства, Фредерика Шопена.

Мене је пут одвео у Дизелдорф, где живим већ 6 година, међутим, мој интерес и моја пасија, моја љубав према фестивалу живи несмањеном снагом. Није лако организовати фестивал са ове дистанце, међутим, имам неколицину помоћника, у питању су моји бивши студенти, који својим активностима омогућавају да фестивал реализујемо успешно сваке године.

Овогодишњи фестивал ће трајати од 10. до 15. октобра. Препоручила бих најпре два концерта у великој дворани Коларчеве задужбине. У питању је 10. октобар и гостовање једног од највећих интерпретатора Шопенове музике данас у свету. Наиме, долази нам у госте канадски пијаниста француског порекла Шарл Ришар Амалин, добитник друге награде на највећем конкурсу Шопенове музике у Варшави 2015. године.

Дакле, он отвара фестивал и свечано затварање ће бити у суботу, 15. октобра, такође на Коларцу, када фестивал презентује ексклузивни концерт под називом Три боје Шопена, када ће наступити три велика имена српског пијанизма, и то Небојша Максимовић, Милан Миладиновић и Михајло Зурковић.

Везано за моје активности у Дизелдорфу, у смислу организације културних пројеката, ја са радошћу најављујем један леп пројекат који припремамо за крај новембра, а носи наслов Тесла, човек светлости, када ћемо представилти лик и дело једног од највећих умова света, српског научника Николе Тесле.

Пројекат ће бити одржан уз подршку наше цркве у Дизелдорфу, на чему се овом приликом посебно захваљујем. Пројекат ће садржати концерт музике српских композитора, предавање о Николи Тесли, дружење са представницима младих српске дијаспоре и на крају, музичко-визуелну инсталацију Тесла, човек светлости, коју ће извести наш уметник Зоран Велинов", каже за РТС Миленија Рељић, директор Београдског Шопен феста.

Са Миленијом Рељић разговарала је Тијана Паунковић.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару