Читај ми!

Никола Папак: Наш потенцијал лежи у производњи органске хране

Осим ајвара који је генерално као бренд највише заступљен на словеначком тржишту изванредне резултате код комшија у Дежели бележе и производи из кондиторске и месне индустрије. Словенци све више препознају квалитет робе који долази из Србије. Осим тога фирме из ИТ сектора,угоститељства и туризма као и банкарства и грађевинарства одлично су позициониране у Словенији. За РТС о привредној сарадњи две државе говори Никола Папак директор представништва привредне коморе Србије у Словенији.

Словенија је за Србију стратешки изузетно важно тржиште, посебно у економској сфери. Словеначке компаније су једне од највећих инвеститора у нашој земљи, а то потврђује и податак да је у словеначким фирмама у Србији запослено око 25000 људи.

"Као што сте рекли, Народна банка Словеније је избацила најновије статистичке податке везано за спољнотрговинску сарадању и развој Словеније са светом, где имамо феноменалан податак, да упркос ковид кризи која је била прошле године и упрвос овој великој глобалној кризи због рата у Украјини, када се пореди јануар месец ове године и јануар прошле године, српски извоз је за 12 посто порастао. Генерално, ми имамо одличне трендове и солидну статистику када је реч о сарадњи и привредној сарадњи са Словенијом.

Задњих 10 година укупна вредност наше сарадње константно расте негде у просеку од 200 до 250 милиона евра годишње, а ако говоримо о некој укупној вредности те привредне сарадње, она износи 1,5 милијарди евра", каже Никола Папак, директор представништва привредне коморе Србије у Словенији.

Имајући у виду економске последице због тренутног стања у Европи, привреда балканских земаља све више раде на међусобном повезивању, пре свега због уштеда у транспорту роба и услуга.

"Генерално наша прехрамбена индустрија и српска храна има велики потенцијал за јачање на овом тржишту. Словенци итекако цене Србију као дестинацију одакле долази квалитетна храна, квалитетни брендови у прехрамбеној индустрији. Велики потенцијал Србије у производњи органске хране...то се јако тражи на европском тржишту и ту је наша порука и подршка нашим произвођачима да се организују, да се припреме, добију неопходне сертификате и жаргонски речено, нападну ово тржиште и са органским производима јер је процена да ће потражња за оваквим производима бити све већа и већа", каже Папак.

Привредна комора Србије у Словенији је врло активна и помаже представницима наших компанија у сарадњи са словеначким партнерима.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару