Читај ми!

Успеси младог пијанисте Јована Перуничића

Један од најперспективнијих младих пијаниста је свакако Јован Перуничић. Тренутно је на студијама у класи реномираног професора Либора Новачека на државној Музичкој академији у Грацу, у Аустрији.

Он се зове Јован Перуничић и један је од најперспективнијих младих пијаниста из Београда. Тренутно на студијама у класи реномираног професора Либора Новачека на државној Музичкој академији у Грацу, у Аустрији.

Прва музичка знања стицао је и усавршавао у класи професорке Милице Васиљевић Бисенић и Снежане Милосављевић у Музичкој школи Мокрањац у Београду, а касније и на Факултету музичке уметности у класи професорке Љиљане Вукеље.

На студије у Грацу у Аустрији примљен је 2019. године као један од четворо студената у конкуренцији од 50 младих пијаниста из Русије, Кине, Холандије, Немачке, Словеније, што је својеврстан успех за овог изузетно скромног момка који долази из Србије.

Недавно је имао наступ у Голдицу, у Немачкој, на, како су га Немци назвали, концерту немачко-српског музичког пријатељства.

"Концерт је прошао изванредно, публика је имала прилику да чује дела широког спектра и која се не изводе веома често на музичком подијуму. Свирао сам дела три различита композитора, у питању је прелидијум из Енглеске свите број 2 а-мол Ј.С.Баха, затим Острво радости Клода Дебисија и дело Сергеја Прокофјева под називом Ђавоље сугестије", каже Јован.

Јован је освајао бројне награде на такмичењима, како у Србији, тако и у Европи, а посебно се издвајају 2018. у Италији, такмичење из Аргерич Алинг фондације и Пијано талентс у Милану, у Вердијевој родној кући, где са 18 година, као најмлађи у сениорској категорији осваја другу награду, затим прошле године на интернационалном такмичењу у Београду, Даворин Јенко, где осваја прву награду, као и велики пијанистички конкурс у Прагу исте године, где осваја трећу награду.

"Желео бих да искористим ову прилику да се захвалим људима који су заслужни за остварење ових пројекта, а у питању су Маргарита Вујовић, организаторка такмичења Сирмијум мјузик фест у Сремској Митровици, затим професору Игору Гришину из Лајпцига и главним организаторима концерта за време нашег боравка у Немачкој а то је господин Олаф Бене и госпођа Сири Гепхен. Концерт је награда за већ награђене ученике и студенте са Сирмијум мјузик феста, у питању су специјалне награде за извођење различитих композитора и професорка Маргарита Вујовић је у сарадњи са професором Игором Гришином, који је стални члан жирија овог такмичења, успела да направи такву сарадњу да се пројекат и оствари", каже Јован.

Од оснивања међународног такмичења Сирмијум мјузик фест у Сремској Митровици, нступа сваке године и осваја искључиво прве награде, а 2019. лауреат категорије осваја посебну новчану награду за најбоље изведено дело Александра Скријабина, коју додељује професор из Лајпцига Игор Гришин. Јован тренутно припрема свој солистички концерт у граду Јихлава у Чешкој Републици, а крајем априла и свој београдски реситал у свечаној сали САНУ.

 

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару