Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.56

Са "Србијом на вези", као и сваког понедељка, поново смо у региону са занимљивим причама о Србима и српској заједници у нама суседним земљама. Гост у студију је редитељ Бошко Милосављевић. Реприза емисије у 02.27 и сутрадан, у уторак, у 13.40 на РТС Свет.

Ових дана је у Бањалуци представљен, односно премијерно приказан документарни филм „Учитељ из Дримкола", аутора Бошка Милосављевића и Милана П. Кићевца. Филм је својеврсно сведочење о Анђелку Крстићу, заборављеном српском књижевнику, родољубу, браниоцу српског идентитета у Македонији, али и човеку страдалничке судбине.

Ко је био Анђелко Крстић и зашто филм о њему, како је заборављен и зашто је заборављен? Колико смо као народ склони забораву, зашто нам се дешава да према неким људима, који су оставили значајна дела важна за свеукупну нашу културу, традицију и напредак будемо неправедни, заборавимо их? Каква нам је култура сећања? О тим и другим занимљивим питањима у студију говори један од аутора филма редитељ Бошко Милосављевић.

Куда иде Босна и Херцеговина (БиХ) и каква је њена будућност? Вратити се унутрашњем дијалогу и међусобном уважавању без наметања решења и коришћења санкција које воде у даљну конфронтацију и не доприносе миру и развоју демократије, поруке су недавне научне Конференције „БиХ - могућа или немогућа држава", која је одржана у Бањалуци а о чему ћемо више сазнати из приче коју су нам послале наше колеге из РТРС.

И у овој емисији настављамо са портретима српских крајишких села која, што због ратних последица прогона и исељавања тако и касније због веома лоших животних услова, полако нестају. Овога пута смо у далматинској загори. Малобројни повратници окупљају се око цркава и манастира, који представљају светионик православља и српства на далматинском камену. Тога су свесни и малобројни повратници врличког села Отишић па су покенули акцију прикупљања средстава за обнову Храма Светог Арханђела Михаила.

Из емисије би смо издвојили и занимљив прилог сараднице емисије из Будимпеште Диане Кондић Ђурић која је присуствовала представљању „Српског календара" за 2022. годину, који издаје Самоуправа Срба из Мађарске, као и причу новинара Владана Ракића, која се такође односи на промоцију, али књижевног часописа „Српска мисао", у Београду, где међу бројним домаћим писцима пишу и ствараоци из Републике Српске.

Уредници емисије Мирослав Карлица и Тања Адамовић

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару