Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Централна тема данашње емисије је стање људских права, положај и проблеми избеглица, као и повратника на целокупној територији државе Босне и Херцеговине, односно колико, сваки од њена два ентитетитета, као и Дистрикт Брчко, сваки на својој територији, поштују и воде рачуна о овим основним цивилизацијским вредностима. Гост у студију је министар за људска права и избеглице у Савету министара БиХ, Милош Лучић.

Колико Устав Босне и Херцеговине (БиХ), али и устави ентитета и темељни законски акти штите права мањина, етничка, културна, верска, национална и друга људска права, односно како је то све одерђено и предвиђено њиховим нормативним актима, а какво је стварно стање на терену? Какав је положај мањинских заједница по ентитетима, избеглица и повратника, са нагласком на положају српске заједнице у Федерацији БиХ, само су нека од питања за госта у емисији, министра за људска права и избеглице у Савету министара БиХ Милоша Лучића.

Прошле недеље је у Новом Саду, у Матици српској, одржана 13. по реду Конференција српских националних организација из земаља региона. О садржају и дометима ове конференције чућемо из изјава неких од њених главних учесника - председника Скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону Милимира Вујадиновића, директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујона, као и Покрајинског секретара за регионални развој, међунационалну сарадњу и локалну самоуправу Александра Софића.

У емисији ћемо видети и како је прошао овогодишњи Сајам завичаја „Завичај кроз туризам, привреду и културу", такође оржан прошле недеље у Новом Саду, у организацији Покрајинског Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, а који је окупио преко стотину излагача из готово свих земаља региона где живе Срби, али и из саме Србије.

Из емисије издвајамо и друге занимљиве теме, као што је прошлонедељно обележавање великог празника Сретење, односно Дан државности Републике Србије, који није обележен само у матици већ и широм света. За ову прилику ћемо видети како је тај велики празник обележен код наших сународника у Будимпешти.

На крају емисије уживаћемо у музичком споту, сплету крајишких песама, у извођењу више културно-уметничких и певачких састава са наступа у Бањалуци.

Реприза емисије у 02.03 и сутрадан, у уторак у 13.50 на Ртс Свет.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељка Ерна Глигоријевић

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару