Читај ми!

Свако време је достојно Достојевског

Изложба "Достојно Достојевског" ауторке Теодоре Стојановић недавно је одржана Галерији Дома омладине Београда. Теодора је путовала по Европи и Азији, где се бавила графичким дизајном, али и дизајнирањем намештаја, а у мају 2020. отишла је на Тајван где је имала посао у фабрици дечјег намештаја на позицији - дизајнер намештаја. Током 2021. године радила је као предавач на Оксфорд академији при курсу за дизајн ентеријера и намештаја, а тада је уписала и докторске студије на ФПУ у Београду, где тренутно живи и ради.

Теодора Стојановић је рођена у Деспотовцу 1995. године. Завршила је језичку гимназију "Светозар Марковић" у Јагодини, а у Београду је завршила Академију примењених уметности где тренутно живи и ради и бави се дизајном намештаја.

О изложби која носи назив "Достојно Достојевског" и њеном концепту каже:

"Ова изложба која садржи сегменте једног већег пројекта који носи назив "Библиотека за Достојевског", где је књижевност полазна тачка обликовања ентеријера, тако да сам се ја одлучила да пробам да отелотворим књиге у простор и самим тим направила сам простор адвекатан за читање тих књига. Тако нпр. за "Злочин и казна" имамо простор који сугерише мотив савест и то како савест притиска наша плећа, а ту је и осветљење, где тај рефлектор може бити спасење, а с друге стране рефлектор на злочинца."

О вези модерне уметности и класика, какав је руски писац, Стојановићева нам каже:

"Модерна уметност се сигурно ослања на прошлост и све је више интердисциплинарна, што значи да се бави различитим питањима. Достојевски се бави универзалним питањем добра и зла, истине и лажи, присуства и одсуства Бога...на тај начин је присутан и даље, само је моја идеја била да књижевност поново укључим у нешто модерно и самим тим спојим класично и савремено."

На питање како се данашње време може довести у везу са називом изложбе "Достојно Достојевског" да ли је ово време уопште достојно дела овог великана, млада уметница каже:

"Ја мислим, надам се и верујем да је свако време достојно Достојевског и једино време које га није достојно је оно када га заборавимо и када престанемо да га вреднујемо, тако да сматрам да је одговорност на нама, да задржимо његову вредност и сада, у данашњости".

О већ поменутом пројекту Библиотека за Достојевског и његове повезаности са изложбом, Теодора каже:

"Читав пројекат је мало сложенији од саме изложбе. Он носи читаву причу о Достојевско, где сам се бавила и његовим животом и његовим делима, тако да објекат осликава његову личност, тако да имамо један објекат који је подељен на 2 целине, која представља неку врсту двојакости самог писца и представу његовог првог успешног романа "Двојник". Такође, кроз читаву причу се бавим његовом животом...имам и један посебан објекат који представља његову кућу, тачније обрисе куће, у њој су неки испресецани мостови, 6 моста за 6 смрти у његовом животу. Такође имам један таман тунел, који представља период његовог заточеништва у Сибиру, на крају имам тесан расцеп као излаз из читавог објекта који представља последње сате пишчевог живота који су се завршили у гушењу, тако да тај тесан пролаз некако асоцира на гушење, а затим излазимо у поље пшенице као неко спасење, по епиграфу његовог последњег романа."

Ова млада девојка, поред успешног школовања, посетила је доста земаља, а једно време је живела и на Тајвану, острву које припада НР Кини.

"Имала сам среће да пуно путујем, око две године сам живела у коферу...један део сам провела и на Тајвану где сам се бавила дизајном намештаја, углавном дечјег намештаја и сматрам то великим искуством", каже млада уметница.

Теодора нам је најавила и скуп који ће се одржати поводом изложбе Достојно Достојевског. Намера младе уметнице је да људи различитих струка и интересовања, говоре о Достојевском, као и томе како су доживели изложбу и простор у којем се одржава.

Уверени смо да ће млада уметница својим будућим делима имати још много да каже како о прошлости, тако и о свету који нас окружује.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару