Читај ми!

Тачка повратка - тачка ослонца

Организација "Тачка повратка" помаже нашим људима у дијаспори који имају жељу да се врате у домовину.

У удружењу Тачка повратка нам кажу да су они организација која је мост између наше дијаспоре и матице и која на модеран начин покушава да комуницира са људима који су са оне стране границе, како бисмо сви били заједно и исти део друштва.

О свом почетку кажу:

"Када говоримо о оснивању, идеја је настала 2018. године, на конференцији Таленти на окупу, а то је био скуп талената из Србије и дијаспоре. То је било на позив председнице Владе Ане Брнабић, да се окупе људи из културе, науке, бизниса, различитих индустрија...ту се изродила једна идеја да је потребно једно ново тело које ће мало на модернији начин да комуницира са нашим људима. Годину дана се радило на проналаску механизма, да ли неко удружење или владина организација, а испоставило се да је најбоље да функционишемо по принципу удружења и основана је 2019. на следећој конференцији Таленти на окупу", каже Бркљач.

Иван Бркљач каже да је пандемија короне привремено пореметила и мало успорила рад.

"Међутим, врло брзо у 2020-тој креће корона, а ми смо постали програм Уједињених нација, као великог партнера на овом пројекту, тако да смо 18 месеци били у програму Уједињених нација, тачније њиховог програма за развој, и од октобра 2021. године ми смо формално удружење и функционишемо у том замишљеном формату", каже Бркљач.

О мисији удружења на чијем је челу, Бркљач каже:

"Ми смо препознали да наша главна мисија да будемо за људе који размишљају о повратку, у процесу су повратка или су већ ту, а нису се још аклиматизовали на повратак тотално", каже он.

Тачка повратка помаже нашим људима да раде и на даљину.

"Постоји један део на нашем сајту који се зове Ради од куће и Ради из Србије или на енглеском, где смо ми навели све битне информације: од дужине боравка, односно колико могу да остану, како могу да добију привремени боравак, који су то простори одакле могу да раде, да направе своју мобилну канцеларију или привремену канцеларију", каже Бркљач.

У овој организацији раде и на организовању заједничких скупова дијаспоре. Од 2019. године организовани су скупови у Србији, међутим, будући да је пандемија и на том плану проузроковала потешкоће, скупови се сада одвијају онлајн.

"Ми смо сада преузели да водимо конференцију Таленти на окупу, наравно и даље са партнерима из Србија ствара и Владе Републике Србије, али ми смо сада организациони тим, тако да се сваке године у децембру дешава та конференција Таленти на окупу. Нажалост, последње две године била је онлајн јер ковид мере су такве. Међутим, сваке године ми имамо како их зовемо ер мит догађаји, то је апликација коју можете видети на свим друштвеним мрежама, и то је окупљање дијаспоре по тематици", каже Иван Бркљач.

Када је реч о сарадњи са државним органима, Бркљач каже да се са некима сарадња одвија брже, а са некима спорије, али истиче одличну сарадњу са Кабинетом председнице Владе и Управом за дијаспору и Министарством спољних послова Србије.

"Кад узмемо то као целину, са некима радимо боље, са некима лошије, али са Кабинетом председнице Владе имамо феноменалну сарадњу, одређеним министарствима са којим нам је то стратешки битно, као Министарство спољних послова под којим је и Управа за дијаспору и Србе у региону...често делимо информације које су релевантне и непоходне...повезаност са различитим државним институцијама, када препознамо неки проблем, да би се нешто изменило, држава мора да уради на неки наш апел, наш сигнал", каже Бркљач.

Тачка повратка пружа могућност конкретног повезивања појединаца и породицама са онима који су прошли овај процес и који својим искуством и саветима могу олакшати повратак другима. Овакво повезивање без сумње доприноси томе да повратници пронађу своју тачку ослонца у процесу повратка у домовину, да се што лакше интегришу у друштву, и најквалитетнији начин пренесу своја стечена знања и искуства.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару