Читај ми!

Лешић: Желимо јачу везу са матицом

Заједница Срба из Форарлберга годинама организује хуманитарне акције за Србију, Српску и Црну Гору. И ове године, као и прошле, акција је била усмерена на медицинску помоћ сународницима, а помоћ вредна 35ооо евра стигла је недавно у зворничку болницу.

Успешан привредник и председник Покрајинског одбора Социјадемократске партије у Аустрији, Јадранко Лешић, од 2019. године је на челу Заједнице Срба из Форарлберга, када је то удружење и основано. Пун ентузијазма и јасних визија, радо се ставио у улогу лидера Срба који у тој аустријској општини живе више од 50 година, а има их око 17000.

„Циљ нам је један - очување идентитета у покрајини Форарлберг. Проблема ми више немамо, први гастарбајтери су се морали интегрисати у социјални живот Аустрије, па је дошла друга и трећа генерација која је већ стекла добро поверење у аустријску државу, и школована је, где већ постоје наши доктори, адвокати, директори и ту смо мало јачи", каже за РТС Лешић.

Оно што им недостаје је, каже, чвршћа веза са матицом.

"Имамо везе али су слабе, јер немамо конкретну улогу у матици, у Републици Српској и Србији. Морамо да побољшамо комуникацију са државом", истиче Лешић.

Српска заједница укључена је у бројне хуманитарне актовности за Србију, Црну Гору и Републику Српску, а последња акција, као и прошле године, била је усмерена на слање медицинске помоћи.

"Последња акција је била за болницу у Зворнику, јер смо чули да треба да се ради нова болница, па смо одмах склопили уговор са једном институцијом из Аустрије, фирма Беневит, где смо могли одмах да пошаљемо један камион кревета за болницу, у Зворник", каже Лешић.

Јадранко Лешић веома држи до очувања српског језика и културе. То му је, каже, било најважније и у породици, а његово 4 деце, већ успешни млади људи, поносни су на своје порекло.

„Прво морају да знају одакле су, друго - морају да славе своју славу и знају своју историју и Цркву. Причамо српски, наравно, као и сви родитељи у покрајини Форарлберг, али гледамо да знају и све остало о Аустрији", каже Лешић.

Јадранко је већ 15 година у политици, и први је Србин - лидер једне странке у покрајини Форарлберг. Сматра да је право време да се што већи број Срба укључи у поитички живот Аустрије и на тај начин утиче на бољи положај свог народа у Аустрији, земљи где се већ успешно интегрисао, а стреми очувању свог идентитета.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару