Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 21. 50

Март је у српској историји, макар овој новијој, готово увек за народ и државу, доносио неке судбоносне догађаје. О појединим мартовским годишњицама, али и о другим темама из региона, пре свега онима које се тичу положаја Срба, за емисију говори председник Савеза Срба из региона Модраг Линта. "Србију на вези" можете погледати и на РТС2, у суботу, 27. марта у 11.30.

"Олуја у очима несрећника", наслов је новог романа књижевнице Милке Кајганић. Дело је, како каже посветила крајишким Србима. Говори о њиховом прогону са вековних огњишта у августу 1995. године, њиховој патњи, ужасу и страдању.

Књига представља други део трилогије коју је започела "Казивањима ђеда Кордунаша", а биће заокружена причом о "Избјегличким ранама". Милка Кајганић је рођена на Кордуну. Више од три деценије живи и ствара у Цириху. Њен првенац "Читанка Кордуна" је до сада доживела три издања, а Хрватска академија знаности и умјетности /ХАЗУ/ оценила као "изузетан допринос у изучавању културе Срба Хрватске". Данас представљамо "Олују у очима несрећника", која је недавно преведена и на енглески језик.

На подручју средње Далмације (Хрватска), десетак километра од Книна је мало крашко поље, познато и као Косово Поље. Обухвата пет села: Риђане, Рамљане, Уздоље, Рађе и Звјеринац где је храм из деветнаестог века посвећен Светом кнезу Лазару Косовском. Саграђен је на месту где су и раније биле грађевине манастира Крка,а освештан поводом пет векова Косовске битке. Према записима из тог времена, у "Српском листу" је објављено да је на освештању храма било око седам хиљада верника. Данас у Звјеринцу живи свега неколико десетина становника. Причу о њима и њиховом животу, забележиле су колеге из ТВ продукције ЗВО Вуковар.

"Све су Дрине овог свијета криве"-рекао је пре пола века наш нобеловац Иво Андрић. Не знамо да ли је тада могао и да наслути колико ће тек данас бити криве. Једна таква "Дрина" која није река, али крива свакако јесте-је граница која је чувеним Дејтонским споразумом поделила Босну и Херцеговину на Републику Српску и Федерацију. Како је прошла кроз село Коњиковићи, видећете у прилогу наших колега из Радио телевизије Републике Српске.

Време у коме живимо изменило је штошта и принудило нас на неке потпуно нове услове. Део тога је и образовни систем, а у данашњој емисији видећете како ради Српска школа "Никола Тесла" у Будимпешти, о чему извештава Диана Кондић Ђурић, уредница РТВ Варош у главном граду Мађарске.

На светској гитарској сцени препознат је наш музичар из Приједора Игор Паспаљ. Он је прошле године, у оквиру традиционалне годишње награде најпрестижнијих светских магазина посвећених гитари-Guitar World i Guitar Player, проглашен за најбољег гитаристу на свету. Да је тако, уверићете се у данашњем издању "Србије на вези".

Реприза емисије у 02.28 на РТС Свет.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи