Читај ми!

Андреја Ловић - први српски резервни официр из дијаспоре

Андреја Ловић живи и ради у Немачкој. Андреја је први Србин из дијаспоре, из Франкфурта, који је завршио школу резервних официра на Војној академији у Београду.

Присуствовали смо промоцији резервних официра војске Србије, честитамо Андреја. Реци нам која је твоја титула сада, као и сатисфакција?

 

"Моја тутула у овом тренутку је резервни потпоручник пешадије Војске Србије. А моја сатисфакција је да сваким даном остварујем дечачки сан, да сам обукао униформу своје земље, да сам данас овде пред министром и генералима на писти Војне академије завршио шестомесечно школовање које заиста није било лако, али ми импонује чињеница да сам могао да дођем из иностранства, да су ме прихватили оберучке и топла срца и да сам један дуг мајци Србији и својим прецима могао да отплатим", каже Андреја.

С обзиром на то да од рођења живиш у Немачкој где си се и школовао и живиш и дан данас, направио си паузу да би у Србији имао шестомесечни курс. Зашто си се на то одлучио?

"Долазим из породице у којој се негују традиционалне српске и патријахалне вредности и као мали сам волео униформу, војску, службена лица, био сам и на неколико промоција активних официра испред Народне скупштине и то ми се јако допало. Мислим да бих можда изабрао овај позив да сам се родио у Србији, да су биле другачије животне околности, и можда бих завршио Војну академију као активни официр", каже Андреја.

Велики си патриота очигледно...кажи нам како живиш у дијаспори и како одржаваш однос са матицом?

"Живот у дијаспори није једноставан, поготово ако је неко рођен тамо, јер не могу да се идентификују ни са Србијом ни са иностранством, у овом случају са Немачком, него су нешто између. Има једна дивна реченица која гласи да се дијаспорци најлепше осећају у авиону, када си између матице Србије и земље у којој живиш, зато што не припадаш ни једној ни другој држави и народу на прави начин. Једноставно, људи те гледају мало другачије", објашњава Андреја.

Какви су твоји планови за ближу будућност?

"Надам се да ће се стећи услови да могу да дођем овде, не могу да кажем да се вратим...већ сам овде годину дана, и могу да кажем свим дијаспорцима да се у Србији полако мења на боље у Србији и да размисле да ли је живот лепши овде, под овим сунцем, под овим небом или тамо далеко у некој другој држави", каже Ловић.

 

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи