Милутин Станчић о приоритетима српске заједнице у Македонији

Недавно је у службеној посети Београду, односно Управи за дијаспору и Министарству просвете, био директор Управе за унапређење језика припадника мањинских заједница Владе Северне Македоније, Милутин Станчић.

За "Србију на вези" Станчић, осим о самим сусретима у наведеним установама, и резултатима те посете, говори и о актуелним темама културног и друштвеног живота и рада Срба у Северној Македонији, као и о њиховим приоритетима у овој години.

"Могу истаћи да сам имао врло плодне и квалитетне разговоре, најпре са директором Управе за сардњу са Србима из региона и дијаспоре, г. Арно Гујоном, где смо утаначили конкретне приоритете, а то је обука наставничког кадра који похађа и изводи редовну наставу на српском, али и ову која је сад заживела кроз допунску наставу изборног предмета Језик и култура Срба. Затим, неопходност летњих школа за ђаке, полазнике ове наставе, редовне и допунске, наставничка помагала и један квалитетнији и озбиљнији приступ уочи предстојећег пописа који ће бити, надам се, априла месеца. А са замеником министра просвете, г. Бојанаом Тубићем смо разговарали о студијској групи, о могућности да се отвори лекторат и распише конкурс за лектора на студијској групи у Скопљу и да се мало побољша статус студената који остварују стипендије који остварују програм кроз пројекат Србија за Србе у региону и задржавање места у студентским домововима за оне студенте који наменски студирају на Филолошком факултету, да би тај кадар био после неопходан касније у имплементацији наставе у Македонији, да даје своје резултате и да буде укључен у редовну и допунску наставу", каже Станчић.

Шта је, по Вама, за српску заједницу у Македонији најважније у овој години, шта су приоритети?

"Сад је приоритет попис који предстоји у априлу месецу, а свакако је изјашњавање ђака и родитеља за овај изборни предмет Језик и култура Срба, Детектовали смо велику заинтересованост, али није још системски заживео у свим општинама на територији Македоније, тако да ту такође видим поље делатности и приоритета. Потребан је Културни дом, државни Културни центар у Скопљу који би артикулисао и обухватио све ове аспекте, који ће кроз образовање, културу, стециште збивања допринети развоју српске културне баштине и оплеменити квалитетни културни живот који Срби поседују, али и размена искустава са уметницима из Србије који би презентовали своја дела у једном таквом дому."

 Поменућемо још један важан датум за Србе у Македонији. Недавно је културно информативни центар Спона обележио 15 година од оснивања и рада, а Ви сте један од оснивача. Како бисте оценили тај период рада Споне?

"Поносан сам и радостан што је организација у коју сам уградио себе пре 15 година дала свој резултат и плод у континуитету кроз овај јубилеј и захваљујем што сте Ви то запазили и истакли и информативно покрили. Као државни чиновник ја сам замрзао своје чланство и позицију коју сам тамо имао, али тај замајац и темељ који је Спона успоставила свакако је допринео и развоју наставе, обуци наставничког кадра који је раније, кроз невладин сектор дао своје резултате и плодове и заиста је он дао добар мозаик културног живота Срба у Македонији".

 Спона има широк круг делатности, чиме се све она бави?

"То је хуманитарни рад који је достигао много завиднији ниво, чија помоћ није више изражена само помоћи у белој техници, већ су почели да се имплементирају озбиљнији пројекти...изграђене су 4 куће за социјано рањиве категорије у Кучевишту, сада се у Старом Нагоричану гради кућа за породицу Лазаревски, тако да је озбиљан плод тог рада видљив. Ту је и позоришни живот, књижевне радионице које су сада замрзнуте, али ту су монографија и филм који је направљен о 15 година активности...дакле, рад је видљив и даље кроз информативну понуду, дечји кутак...", каже за РТС Милутин Станчић.

Са Милутином Станчићем разговарао је Мирослав Карлица. 

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи