Читај ми!

Рабреновић: Заједничким снагама доћи ћемо до циља

Очување српског језика, културе и традиције Срба у расејању од немерљивог је значаја. На овом задатку марљиво раде српски клубови, културно-уметничка друштва и СПЦ у дијаспори. Помоћ државе на овом путу од велике је важности. Један од људи који раде у матици на овом повезивању је проф. др Михајло Рабреновић, стручњак за државну управу и председник пословног савета удружења "У име живих", чији хор и оркестар "Књаз Милош" представља истинске чуваре српске традиције и културе.

 Колика је важност улога државе на повезивању матице и дијаспоре?

"Држава је једна од најважнијих институција сваког друштва, наравно, поред Цркве и других организација. Међутим, кад погледамо улогу државе, можемо да кажемо и да код нас а и у свету, квалитет и степен развијености и савремености једне државе може се мерити и по томе какав је њен однос према дијаспори и на који начин поставља везе и остварује сарадњу. Ако погледамо уназад, наша држава има доста успеха, посебно последњих неколико година и чини се да су и планови добри, али треба преиспитати стратегију која је усвојена 2011. године, да се види стратегија као начин доласка до циља, до каквих смо исхода дошли и какви су планови за даље, да се дође до још повољнијих исхода у наредном периоду. Мислим да ту треба да помогну и различита струковна удружења, као и експерти како би се у том правцу ишло.

Кад говоримо о надлежностима државе, посебно можемо да говоримо о Управи за сарадњу са дијаспором, која делује у сколупу министарства спољних послова, али и о недавно основаној Агенцији за миграције, која делује уз подршку Кабинета председника Владе. Те две организације нису конкурентске, оне могу да делују партнерски, заједно са свим другим чиниоцима и министраствима", каже Рабреновић.

 Колики је значај СПЦ у расејању?

"СПЦ је можда најважнија институција српског народа са дубоким трајањем и са могућношћу да се очува идентитет српског народа, његова култура и вредности које чине један народ народом. СПЦ је, као и њена дијаспора утемељена свуда у расејању где има нашег народа и она, поред наше државе, даје огроман допринос очувању између матице и дијаспоре, српског језика, културне баштине и идентитета.

Надам се да ћемо заједно са СПЦ, која подржава рад нашег удружења, остварити бројне пројекте у ближој будућности".

 Удружење на чијем сте челу пре пандемије коронавируса имало је запажене турнеје у иностранству на позив наших културно-уметничких друштава.

"Драго ми је што смо успели у потпуности да организујемо гостовања у средиштима европске културе која су уједно и центри српске дијаспоре, у Европи, од Париза до Прага, задњих неколико година и драго ми је да смо сва та гостовања започињали са платоа између Храма Светог Саве и Народне библиотеке, где се срећу српско знање и српска традиција оличена у доминантној религији српског народа, у православљу. Понекад смо из крипте храма, а понекад са платоа држали концерте и одмах затим седали у аутобус и ишли даље у наше походе и који су по правилу, били веома успешни, и то је наш скроман допринос везама матице и дијаспоре".

 И ове године одржали сте традиционални Божићни концерт?

"Удружење У име живих делује са трајним благословом сада блаженопочившег патријарха Иринеја СПЦ, а поједине пројекте реализује у сарадњи и уз подршку Владе Републике Србије и појединих њених органа. То нам показује да смо на добром путу и у том смеру ћемо и наставити. Када је реч, о сада већ традиционалном, четвртом Божићном концерту, велико нам је задовољство што га реализујемо са Центром за културу "Влада Дивљан" и уз подршку Општине Палилула. Тај концерт је намењен не само грађанима Београда, већ и целе Србије, Србима у региону и свим Србима у дијаспори као и свима који воле добру музику", каже Рабреновић.

Остаје да се и даље ради на повезивању матице и дијаспоре. Очување српског језика и културе у расејању задатак је свих нас, а клубови и културно уметничка друштва у дијаспори, чим се оконча пандемија, наставиће свој редован рад.

Са Михајлом Рабреновићем разговарао је Бобан Ковачевић. 

 

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи