Читај ми!

Конференција посвећена Тесли ове године онлајн

Никола Тесла преминуо је на Божић, 7. јануара 1943. и у част научника, сваке године, у хотелу Њујоркер у Њујорку, у организацији Теслине научне фондације из Филаделфије, одржава се Меморијална конференција. Пандемија није била препрека да се и ове године учесници виртуелно окупе на онлајн конференцији.

"Тесла је икона дијаспоре", рекао је Никола Лончар, оснивач и председник Теслине научне фондације (ТНФ). Истакао је да је на Тесла сусретима лакше окупити наше младе људе укључујући и странце, него на било ком другом догађају, јер његова магија не престаје ни данас, скоро осам деценија од када је напустио овај свет.

Окосница конференције био је пилот пројекат оснивања Теслиних клубова који је ТНФ са седиштем у Србији покренула у сарадњи са Основном школом "Драгомир Марковић" из Крушевца и "Бранислав Петровић" из Слатине код Чачка, а уз мониторинг и логистику ТНФ из Америке.

У оквиру програма онлајн конференције сви заинтересовани имали су јединствену прилику да чују и неколико веома познатих и цењених људи који својим радом праве велике пробоје на светском нивоу, попут Герија Питерсона, инжењера и научника и публицисте, власника Twenty First Century Books, који је у оквиру своје издавачке куће издао највише књига посвећених Николи Тесли, Марка Сејфера, књижевника и историчара, који је први урадио докторску дисертацију на тему Николе Тесле, браћу Корум који су свој живот посветили наставку рада на Теслиним патентима, посебно на бежичном преносу електричне енергије и који су на конференцији изнели своја најважнија открића и достигнућа.

ТНФ из Филаделфије увелико ради на програму увођења предмета о Тесли у школе Америке. Из Фондације истичу да су пронашли бројне начине да остваре тај циљ, јер Америка нема централизован систем образовања. Осим на овом пројекту Теслина фондација велику пажњу усмерава и на младе, таленоване људе широм света, у жељи да прикаже свету снагу и моћ Теслиног народа, спајајући сународнике у расејању са матицом.

"Тесла је важна спона како између матице и дијаспоре, тако и за повезивање са другим народима као и са појединцима који имају реалну слику и знају истину о Србима и страдањима нашег народа кроз векове, нагласио је Никола Лончар", оснивач Теслине научне фондације.

Иначе, Фондација је настала како би промовисала заоставштину Николе Тесле, подизањем свести о његовим достигнућима и доприносима који су нашли одраза и у 21. веку. И ове године Теслине медаље додељене су најзаслужнијима за промовисање лика и дела Николе Тесле у свим областима друштвених делатности.

Тесла као оличење поштења, честитости и патриотизма и веома специфичног односа према животу, а посебно према духовности васељенских размера, остаће загонетан за цео свет, а за нас Србе као Теслин народ, биће и остати највећи понос.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи