Читај ми!

Камп пријатељства на Крфу

У оквиру сарадње Патријаршије СПЦ и Митрополије крфске, већ 8 година се реализује пројекат "Стопама наших предака". Пројекат је усмерен на очување православне вере, традиције и културе, а посебно на историјат који се односи на боравак наше војске и народа на Крфу, током Другог светског рата. О свему томе талентовани српски ђаци из региона уче на летњим камповима који се организују на овом грчком острву.

Од 2012. године на Крфу је боравило више од 400 талентованих и успешних основаца и средњошколаца из Србије и региона. Са развојем сарадње, јавила се и потреба да се повећа број деце, али и време њиховог боравка на кампу пријатељства. Симболично, за локацију је изабрано место где се прва група српских војника искрцала током 1916. године.

"Постоји једно место које је изузетно важно у нашој историји, то је лука Гувија, у којој се налази један стари камп Градске скупштине острва Крфа, који је у прилично лошем стању. Ми смо добили дозволу од градских власти да приступимо изради свих пројеката према урбанистичким условима које смо добили, и желимо да тај камп реновирамо, да му се повећа број места, да прими неки број кревета и да сами услови боравка у њему буду подигнути на виши ниво. Постоји могућност да поред наше, буду и крфска деца заједно, као и наши преци пре сто и више година. Иначе, читав Крф је под заштитом њиховог Завода за заштиту споменика зато што су сваки каменчић и свака грађевина стари по неколико векова. Објекат који ми правимо је монтажно-демонтажног карактера и такву дозволу добијамо. Вреднујемо ту пружену руку крфског народа једној новој генерацији српског народа који данас расте и хвала им на томе", каже Димитрије Стикић.

У реализацији овог пројекта велику подршку даје и српска дијаспора на Крфу. Њих 40 окупљено је у Удружењу грчко-српског пријатељства.

"Управо се враћам из Општине где сам имао састанак са председником Општине, Димитрисом Металиносом, и заменицом градоначелнице Панајотом, која је иначе, завршила стоматологију у Београду. Искрени су пријатељи Србије и пријатељи нашег друштва. Они су на овом састанку одлучили да ће позвати све одговорне људе да дођу 7. јануара на састанак, када ћемо завршити ту причу око добијања дозволе за коришћење кампа где ћемо доводити нашу децу, 50 до 60 најбољих ђака из региона и бивше Југославије. Добијањем тог кампа моћи ћемо да доводимо децу целе године. Поред многих тема које смо имали, издвојио бих и Трг грчко-српског пријатељства који су нам они одобрили, али ћемо чекати погодније време за свечано отварање трга", каже Жељко Поповић, председник крфског Удружења грчко-српског пријатељства.

Вишегодишња сарадња резултирала је и обнављањем и јачањем веза између Привредних комора и Туристичких организација Србије и Крфа. Организовани су и спортски сусрети, а сваке године Београд угости најуспешније крфске студенте.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи