Читај ми!

Џез ентузијазам у београдском Дому омладине

Овогодишњи 36. по реду београдски "Џез фестивал" својим наступом, недаво је отворио, познати светски контрабасиста, композитор и педагог Ненад Василић. Ненад већ две деценије живи у Бечу, а недавно је постао и редовни професор на берлинском Универзитету уметности. Пред сам почетак концерта са њим је разговарала Тања Адамовић.

С обзиром на то да се овај џез фестивал одржава у врло специфичним условима, претпостављам да нисте имали дилему да ли да учествујете?

"Никаква дилема, само сам био у страху да не буде потпуно отказан, било је компликовано али смо се сви својски борили и изборили да коначно свирамо и отворимо Београдски џез фестивал 2020. и мислим да ће се памтити", каже Василић.

Претходни пут сте на џез фестивалу наступили прилично касно, публика је била бројна. Осам година касније, све почиње у три поподне, завршава се у 5, број посетилаца је врло ограничен. Како сада гледате на та два датума?

"Лепо сте приметили. Баш ми је пало на памет пре неки дан, да на Београдском фестивалу свирамо или у поноћ или у 3 поподне, обично свирамо око 8 увече. Али не смета нам то, јер је атмосфера у Дому омладине таква да се не зна да ли је напољу ноћ или дан...али, просто човек научи да цени неке ствари које је раније узимао здраво за готово. На бини видим ентузијазам, код свих музичара...и код тонаца, код организатора, сви смо у лаганој температурици, ишчекујемо тај концерт и чини ми се да су се ствари ресетовале на добар начин".

Са каквим ћете се програмом представити?

"Имамо један део концерта који је махом у нашим духовним, црквеним песмама, које се врло ретко свирају инструментално, и то је са бас гитаром и гудачима. Други део је са триом, контрабасом, хармоником и саксофоном и трећи део концерта када ћемо сви бити на бини-контрабас, бас гитара, хармоника, саксофон и гудачки квартет."

Прошле године сте у Бечу обележили 20 година каријере, односно две деценије од првог албума и имали сте план да у Србији уприличите несшто слично...

"Тако је, кроз Београдски џез фестивал смо чак и успели, јер то је тај програм који смо премијерно свирали у Порги и Бесу. На неки начин, упркос овој целој ситуацији смо успели да дођемо са тим програмом и обележемо и овде тих 20 година. Оно што је важно је да нам је изашла компилација где имамо композиције са 5,6 различитих албума, која је изашла у издању ПГП РТС, тако да ћемо моћи тај албум да доживимо и овде, мислим, од јануара или фебруара месеца...тако да није све изгубљено", каже Василић.

 

 

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи