Читај ми!

Професор Дејан Илић - не гледа филмове, али има Оскара

Професор др Дејан Илић, проналазач и менаџер, један је од водећих људи у компанијама Варта и Ари, и члан је надзорних одбора ових фирми. Више од 600 његових патената примењује се у пракси, а око 200 чека објављивање.

У Немачкој га зову оцем литијумске батерије и СИМ картице. Кроз осмех каже да ниједан филм није одгледао до краја али је Арију донела Оскара за техничке иновације, за производ који се примењује у филмској и аутомобилској индустрији, медицини и код сигурносних система.

Некадашњи канцелар Герхард Шредер и његова наследница Ангела Меркел ангажовали су га за пројекте од виталног значаја.

Професор Илић је комесар за енергетику у ЕУ и представник Немачке за област аерозагађења. Предводи тим стручњака који ради на усавршавању батерије за електромобил.

Иако има четири места пребивалишта у четири немачка града, највише воли да је у родном Селевцу, у срцу Шумадије. Занимљив је начин на који професор Илић појашњава појам идентитета.

"Ја можда имам комично мишљење или став, мој идентитет се огледа у 4 групе независности. Осећам се социјално независтан, могу да живим у Берлину, у Мајамију али најбоље је у Селевцу, мом родном селу. То је значи нека социјална компонента, и могу да живим и као научник, сељак или радник, и то ми уопште не смета.

Друга компонента је емоционална компонента и емоције се углавном огледају на начин којима ти оперишеш према околини и околина ти то враћа. Ту имам само један проблем, јер кажу да капитализам убија емоције. Претпостављам да је то тако, али то ми омогућава да будем да будем или на РТС-у, у Селевцу у кафани или на додели Оскара. И то ми не смета. Бићу тамо где највише желим, а то је сељачка кафана.

Трећа врста независности идентитета за мене је интелектуална. Осећам да сам после толико година интелектуално независтан, да не могу да ме контролишу ни Немци ни Срби а камоли неко трећи. То може једино моје дете.

И четврта врста независности је финансијска.

Кад све то погледам онда ми то даје слику која описује мене и мој идентитет и чини ми се да немам нигде већих проблема", закључује професор Илић.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи