Читај ми!

Ролан Дима: Мирио сам Србију са Европом

Наш дописник из Париза Владан Јочић разговарао је са Роланом Димом, шефом француске дипломатије у влади Франсоа Митерана, дипломатом са најдужим стажом у историји Пете Републике и једним од преговарача са Слободаном Милошевићем током рата на просторима eкс Југославије.

Новинарски занат подразумева трему при сусрету са историјским личностима, али је прича посебна када пред собом имате читав један век.

Ролан Дима, политичар, правник, писац, зависник од уметности, учесник покрета отпора, министар иностраних послова у влади Франсоа Митерана, са најдужим стажом у историји пете републике.

Својим рукама градио је Европску Унију о којој су сањали Шуман и Де Гол. Лични је Пикасов пријатељ, адвокат, који је Гернику вратио у Шпанију, власник највећег признања, додуше и власник пар скандала који су потресали Француску.

У Србију уроњен, од игре оловних војника када је као клиња за једног нашег војника из Великог рата трампио тројицу, па све до оног правог, рата деведесетих у екс Југославији, када је потписивао одлуке које су избрисале државу у којој сам рођен.

Да ли се рат у Југославији могао избећи и да ли је избио само због Југословена или зато што је била сфера интереса великих?

"Извесно, пре свега због антагонизма интереса, то је сигурно. И онда због сепаратизма у републикама југослевенске федерације...тако је ишло", каже Дима.

Ви сте Милошевића често сретали, како сте га доживели?

"Када је ситуација постала јако лоша, Митеран је инсистирао да по сваку цену Србију помирим са Европом и посебно са осталим републикама бивше Југославије. Сећам се, била је једна конференција која се одржавала у САД и Милошевић није желео тамо српско присуство. Звао сам свог амбасадора у Београд да покуша, није ишло...Онда ми је Митеран рекао - позовите Милошевића да дође у Париз.

Дискутовали смо пуна два дана, он неће у Америку никако, али су онда поново изрониле те лепе француско-српске емоције, прошлост...и када сам видео да ствари иду у добром смеру, телефонирао сам Митерану и рекао да дође после вечере и то у Ке д'Орсеју, то је већ врхунска марка. И не само то - шеф државе никада не долази код свог министра, него обратно. И онда је Митеран само бануо, а Милошевић је био шокиран. Нас тројица смо целу ноћ провели у дискусији, а у 3 сата ујутру Милошевић је рекао да шаље свог амбасадора ујутру, Србија ће учествовати на конференцији. И тако се ситуација једно време дизала, све док нисмо поново упловили у нове тешкоће", каже Дима.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи