Српска допунска школа у Француској нашла оптималан начин рада

Без обзира на епидемиолошку ситуацију, Српска допунска школа у Француској има исти број ђака као и прошле године.

Сваки човек на свету има два града, онај у коме живи и Париз. Тако је бар говорио Хемингвеј, коме се, извесно, није догодило да прво лице Париза које сусретне буде ратоборно, а друго сасвим избезумљено, као што се то десило наставници Милији Јевремовић из Српске допунске школе у Француској.

"Тај први талас короне био је стварно тежак за Српску допунску школу на територији читаве Француске, пошто су затворене редовне школе у Француској", каже Милија Јевремовић.

Остали су и без ELCO школског система наставе.

"Шта је тај програм заправо значио за нас учење српског језика и културе као земље порекла? У француском просветном систему се тада прелази на "ејле" програм, што значи на учење српског језика као страног. Међутим, то је нешто што наше Министарство просвете не може да прихвати, јер се ипак инсистира не само на учењу српског језика, већ и историје, културе и уопште читавог културног опсега Србије као земље.

Међутим, захваљујући и брзој реакцији, пре свега, стручном вођењу, тимском раду, Српска допунска школа је успела да за веома кратко време пронађе решење, да се пређе на тзв. модел асоцијативне наставе. Шта заправо то значи? То је да се настава одвија у просторијама које ће обезбедити бројна српска удружења која се налазе у Француској, у бројним местима, као што је Бондиг где имамо удружење Србија, такође у Стразбуру удружење Јединство, у Спукерфиту је нпр, удружење Морава успело да упути захтев општинским властима и да добију просторије чак и у истим школама где се годинама и пре одвијала настава.

Упркос корони, појавила се воља да се отвори нова група у општини Курбевуа, тамо је основано Удружење српско-француског пријатељства Курбевуа, оно је већ заведено, очекује се дозвола за добијање простора. До тог тренутка настава се са ученицима из општине Курбевоа одвија на даљину".

Колико вам је била корисна РТС-ова школа на телевизији?

"Школа преко телевизије је била јако корисна у овом првом таласу јер смо препоручивали ученицима да гледају и прате лекције. Наравно да ћемо се поново позвати на то уколико буде потребно у другом таласу. Заиста нам је то јако битно, јер упућујемо ученике и на тај материјал који могу да прате, погледају многе лекције, да искористе оно што је за њих применљиво и за нас је то јако битан извор информација и материјала", каже Милија Јевремовић.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи