Читај ми!

"Просвјета" у Чапљини после више од 120 година

После више од једног века у Парохијском дому, 26. септембра, у Чапљини је одржана обновитељска скупштина Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета". Основни циљ "Просвјете" је очување српске традиције на овом простору поручио је чапљински парох, а од синоћ и председник Просвјете, Марко Гојачић.

Осим председника Српског просвјетног и културног друштва Просвјета, у Чапљини изабран је и управни и надзорни одбор.

Задатак свих изабраних је, кажу, да учине да ово друштво, као и некада, буде успешно и да трасира пут генерацијама које долазе и науче их како да раде на очувању српског идентитета на овим просторима.

Обнављање Просвјете, поручују, један је од начина оснаживања српске заједнице у Чапљини.

"Настојаћемо да кроз културу и све што Црква ради покажемо да смо у овом граду присутни као заједница и народ", каже отац Марко Гојачић, председник СПКД Просвјета, Чапљина.

"Изузено значајан дан за Чапљину, за Пребиловице, за комплетан pravoslavni српски живаљ овде, јер Просвјета је знак присуства српске културе, српске цивилизације, српског етоса и српског етноса било где да се она појављује", каже Дарко Ђого, члан Главног одбора СПКД Просвјета, Чапљина.

"На неки начин дајемо допринос повратку Срба на ове просторе на којима су вековима живели", каже Радомир Вучковић, члан Главног одбора СПКД Просвјета, Чапљина.

Српска заједница у Чапљини данас је мала и броји око 250 чланова. Некада је овде живело 3500 Срба. Страхоте које је српски народ ту доживео у протеклим ратовима, јасно је, имало је за циљ да затру постојање српског народа тамо. И обнављање Просвјете једна је од јасних порука, да они, чији је то био наум,нису успели.

"Мислим да је од великог значаја да се Просвјета обнови, јер је она ту постојала, и то је знак да смо још ту и да ће она наставити са својим радом, као што је некада радила", каже Алекса Драгичевић, Пребиловци.

"Знамо да је још 1908. године основан први одбор Просвјете. Нажалост, дешавања током 20. века условила су да Срба данас у Пребиловцима и чапљинском крају има веома мало и мислим да ће уз труд СПЦ и СПКД Просвјета доћи до неког обнављања српског етничког бића на овим просторима", каже историчар Драга Мастиловић.

Већ је у плану да СПКД Просвјета у Чапљини организује школу српског језика, као и манифестацију Пребиловачко лето, али и друге културне догађаје на том простору.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи