Читај ми!

Иницијатива за споменик Стевану Швабићу

На крају Првог светског рата, тадашњи потпуковник српске војске, Стеван Швабић, својим херојским подвигом, сачувао је Словенију од Италијана, и тиме битно утицао на данашњи изглед Европске уније. Многи детаљи су тек у новије време откривени, па је покренута иницијатива да му се подигну истоветни споменици у Београду, Љубљани и његовој родној Тополи. У овај пројекат укључили су се и наши људи у иностранству.

Бранислав Ђорђевић разговарао је са Адамом Лауксом, једним од иницијатора изградње споменика Стевану Швабићу.

 

Адаме, откуд Ви у иницијативном одбору за изградњу споменика?

"Ја сам о тој иницијативи изградње споменика Стевану Швабићу, првобитно у Љубљани, сазнао од моје генерације из војске, јунске 74, са којом смо се срели после толико година у Београду, пре 2 године. Сазнао сам да су још увек у контакту са нашим бившим командантом гарнизона, сада генералом Аксентијевићем. И ја сам ступио у контакт са њим, а он ми је послао један елаборат, где сам видео да то јунаштво има дубљих корена. Мој деда по мајчиној страни Игњат Сплели је био 1923. у коњици краља као српски војник.

Постоји ужи, иницијативни одбор где су Чедомир Васић, Миодраг Јеремић и ја. Ми водимо рачуна да тај споменик буде изливен, а иницијатива да споменик буде изливен и у Београду и Тополи потекла је од мене", каже Лаукс.

Тој иницијативи прикључили су се и земљаци из Бешке код Новог Сада.

"Та веза са Сремом постоји у срцу, нашао сам неколико људи преко фејсбука, па сам преко једне књиге о школству у Бешки од 1941. нашао име Душан Стојшић, ступио са њим у контакт и испоставило се да је он унук од бившег месара са којим је мој деда лумповао у своје време", каже Лаукс.

У Берлину сте од 1972. године. Да ли Вас његова равничарска околина подсећа на родни Срем?

"То су ствари које ја не могу емотивно да поредим, јер у Срему је било моје детињство и мој завичај, а за Берлин ме не везују пријатне успомене јер сам наишао на Штази и тај сукоб је оставио дубоке трагове", искрен је Лаукс.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи