У духу Светосавља славило се у Будимпешти

Савиндан се обележава широм света међу нашим народом. Тако је било и у Мађарској, где је централна прослава одржана у будимпештанском Текелијануму, у организацији Самоуправе Срба у тој земљи.

Име првог архиепископа и просветитеља Светог Саве славило се у свим српским насељима широм Мађарске.

Традиционална академија у будимпештанском Текелијануму, започела је светосавском химном, а потом је, у име организатора, председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор отворила програм.

Скуп је у својству изасланика председника Србије Александра Вучића, посетио Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада. Кроз причу о Светом Сави указао је на значај заједништва и Светосавља.

„Свети Сава говорио је ко смо то ми Срби, о чему треба да учимо, какви треба да будемо и куда треба да идемо", рекао је Вучевић.

Свечаној академији присуствовали су и амабасадор Републике Србије у Будимпешти Иван Тодоров, амбасадорка БиХ Биљана Гутић Бјелица, отац Зоран Остојић и Никола Почуча, представници Владе Мађарске и многи други гости. Говорећи о Светом Сави, овогодишњи беседник, истакнути члан српске заједнице у Мађарској др Љубомир Јанчекин, присетио се свог детињства и одрастања у духу Светосавља у родној Дески.

Ове године, највише признања које додељује Самоуправа Срба у Мађарској, Светосавској повељи за истакнут рад у српској заједници, понео је Милан Недељков, док је за најдражег учитеља награду коју додељује Педагошки и методолошки центар Самоуправе Срба у Мађарској добила Јелена Веселинов Марковљев из Новог Сентивана, дугогодишњи просветни радник.

Учесници овогодишњег културно-уметничког програма Светосавске академије у Будимпешти били су малишани из Деске и оркестар Банат, као и чланови Српског позоришта у Мађарској.

Истог дана, у вечерњим сатима, приређен је и Светосавски бал уз учешће уметника из Србије и Мађарске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи