Делегација Владе Србије у САД

У Чикагу су ових дана боравили чланови делегације Владе Републике Србије који су посетили владику средњозападноамеричког Лонгина и упознали се са животом српске дијаспоре у том делу Америке. Бројне сусрете имали су и у водећим продукцијским и медијским компанијама у Лос Анђелесу.

Његово преосвештенство владику средњезападноамеричко новограчаничког Лонгина, посетила је у његовој канцеларији у манастиру Нова Грачаница, северно од Чикага, делегација из Србије у којој су били генерални секретар Владе Србије Новак Недић, државни секретар Министарства спољних послова РС Немања Стевановић, председник Кошаркашког клуба Партизан Остоја Мијаиловић и привредник Марко Рибарић, као и чикашки привредник Саша Туровић.

У веома срдачном разговору, гости из Србије сазнали су више о манастиру Нова Грачаница и црквама у Чикагу и широм Средњезападно америчке епархије, која се протеже од Минесоте на северу до Тексаса на југу, као и генерално о животу Срба у Америци. Разговарано је и о начинима на који контакти између Београда и дијаспоре могу бити још јачи и чешћи.

Гости су такође обишли и манастирску цркву на имању у пратњи игумана манастира Нова Грачаница архимандрита Серафима Балтића. Добили су више информација о фрескопису у цркви али и омладинским камповима који посети велики број младих током летњих и зимских распуста.

Гости из Србије су током пута у САД обишли и продукцијске и медијске куће, као што је Нетфликс, која је данас један од светских лидера на том пољу и разговарали о могућностима снимања филмова и серија у Србији.

„Био сам део делегације коју је водио шеф Кабинета премијерке Брнабић Милош Поповић и која је имала читав сет састанака у највећим холивудским студијима, од Ворнер брадерса, преко Нетфликса, Парамаунта, Си би ес-а, то је део који се тиче директно Лос Анђелеса, други део што се тиче Сан Франциска је био везан за индустрију која је тамо доминантна, а то је Ај ти.

Има ли могућности и интересовања и да ли то може бити реалност да америчке продуцентске куће све више снимају филмова и серија у Србији?

„Онај оквир који држава даје је створен, 2016. држава је увела порески подстицај за стране филмске и тв продукције. Изменама те Уредбе од августа ове године побољђани су услови за стране филмске и тв компаније које снимају рекламе . Ове године 25 страних тв серија се снима у Србији. То производи врло конкретан финансијски ефекат, не само за наше филмске раднике, него кроз плаћање пореза и доприноса за наш буџет. Надам се да ће после ових састанака у Лос Анђелесу тај број бити повећан у следећим годинама", каже Немања Стевановић, државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије.

Немања Стевановић истиче да је путовање у САД био врло плодотворно и да су контакти које је Влада РС остварила у Америци били јако корисни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи