Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Шта (нам) се пише?

Актуелне теме о којима ових дана пишу медији српских заједница из региона, анализира новинар и публициста, доцент на Учитељском факултету у Београду Слободан Рељић.

На недавно одржаном Форуму дијаспоре у Бањалуци, између осталог договорено је да Српска и Србија заједно спроведу пројекат очувања српског језика у дијаспори, пре свега кроз образовни систем земаља у којима живе. О значају овог пројекта и његовомспровођењ, разговараћемо у другом делу емисије.

"Сликом и речју против заборава" назив је књиге печујског новинара Предрага Мандића, која је недавно промовисана у Белом Манастиру у Хрватској. Ово дело указује на последице оптације српског становништва у Барањи између 1920. и 1931. године. Прилог са промоције припремиле су колеге из ТВ продукције ЗВО Вуковар.

Храм Покрова Пресвете Богородице у Опличићима код Чапљине (ФБиХ) изграђен је 1872. године, на темељима манастирског метоха, а минирањем је уништен током ратних деведестих година, заједно са парохијским домом. Српски повратници у ово место и њихови земљаци расути по целом свету, одлучили су ових дана да почну обнову ове светиње. Причу су забележиле колеге из Радио телевизије Републике Српске.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи