У борби са беспарицом

На седници Српске заједнице, одржаној 4. марта у Српском клубу у Сегедину, констатована је све тежа финансијска ситуација. Због тога је могуће да се неки планирани културни и остали програми неће реализовати. Преносимо текст из Српских недељних новина о одржаном састанку.

Услед све теже финансијске ситуације, могуће је да се неки програми неће остварити. Овако би могао да гласи закључак седнице Српске заједнице, која је одржана 4. марта у Српском клубу у Сегедину.

Упркос све тежој финансијској ситуацији, Српска заједница је прошле године успела да оствари бројне програме, али се у реализацији морала ослањати на Самоуправу Срба у Сегедину, која је често излазила у сусрет братској организацији.

Боривој Рус, председник Српске заједнице у Сегедину, поднео је детаљан извештај о раду и финансијском пословању заједнице током прошле године. Он је говорио о реализацији бројних традиционалних приредби као што су храмовна слава Пренос моштију св. оца Николаја у Бари, Дани српске културе и Дани мањина у Сегедину. Током године су реализована и поклоничка путовања и плодна сарадња са Самоуправом Срба у Сегедину, црквеном општином и Фондацијом „Милош Црњански".

Боривој Рус је подвукао да су многе манифестације приређене у заједничкој сарадњи са осталим српским организацијама у Сегедину, а овај обичај наставиће се и током ове године.

На скупштини је једногласно усвојен извештај о прошлогодишњем раду и буџету у 2011. години. Такође је усвојен и овогодишњи план рада, са буџетом. Руководилац организације је нагласио да ће, упркос тешкој финансијској ситуацији, црквени празници бити достојно обележени, односно неће бити угрожене традиционалне манифестације. Планирано је да се одржи и манифестација Дани српског православља, која је прошле године успешно организована.

Неки програми, међутим, зависиће умногоме од финансија и помоћи Самоуправе Срба у Сегедину. Председник Рус је нагласио да је све мање средстава која су добијена на конкурсима. Питање је за колико програма ће бити довољна сума од 500.000 форинти.

Поред већ поменутих, међу предвиђеним програмима су и празновање Ускрса, гостовање Српског позоришта у Мађарској, промоција књиге Петра Милошевића „Сторија српске књижевности", путовање на славу у Грабовац и поклоничко путовање по Србији.

Списак културних програма је дуг, али је материјалних средстава све мање. Пооштрени су критеријуми за конкурисање, а и самих конкурса је мање.

Сегединци у својим плановима имају даље улепшавање српског православног гробља и набавку нових црквених звона. И о томе је говорио протонамесник Павле Каплан, парох сегедински који се захвалио Српској заједници и Самоуправи Срба у Сегедину на сарадњи и помоћи. Он је све присутне позвао на сарадњу, за добробит Срба у Сегедину.

Томислав Роцков, председник Српске самоуправе такође је указао на важност слоге и наговестио да ће бирано тело Срба у овом граду и убудуће, сходно могућностима, подржавати програме у циљу очувања српске културе и православне вере. Ово бирано тело располаже буџетом од 215.000 форинти. Велика је срећа што локална самоуправа града Сегедина такође води бригу о својим народностима, па се уз дотацију из буџета мало „лакше дише".

Боривој Рус је подвукао да очување српске културе, матерњег језика и православне вере треба да је општи интерес, како би се остварио заједнички циљ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару