Молитвени доручак 2020. у одбрани хришћана

Сваког првог четвртка у фебруару, чланови америчког сената и конгреса организују молитвени доручак како би још више учврстили веру у Бога и охрабрили друге да се моле Исусу Христу у целом свету. Ове године на молитвеном доручку је било присутно више од 3.000 гостију из Америке и из више од 140 земаља у свету који припадају различитим генерацијама, верама и културама. Милош Растовић, координатор за културу Српског народног савеза, најстаријег српског добротворног друштва у Америци (1901.), присуствовао је традиционалном шездесет и осмом молитвеном доручку који је одржан 6. фебруара 2020. године у хотелу Вашингтон Хилтон у Вашингтону.

Свештеници, мисионари, политичари, научници, уметници, спортисти, студенти, доктори, пословни људи и други представници светске елите из Америке и света су се окупили да изграде и развију пријатељство, продубе своју веру у Бога и поделе своја верска искуства како би оснажили везе између народа и допринели израдњи мира у свету.

Од првога молитвеног доручка који је одржан 1953. године када је Двајт Д. Ајзенхауер, тадашњи председник САД-а био присутан на овом догађају, амерички председници су били редовни гости на молитвеном доручку. Ове године Доналд Трaмп је четврти пут присуствовао молитвеном доручку као председник САД-а заједно са члановима свог кабинета Мајк Пенсом, подпредседником САД-а, и другим представницима америчке администрације.

У име Републике Србије, поред осталих присутни су били Мехо Махмутовић, државни секретар у министарству здравља Владе Републике Србије и Њ.К.В. престолонаследник Александар и принцеза Катарина Карађорђевић.

Ако се погледа историја молитвених доручака, многе личности који су допринели миру и продубљивању вере и љубави према Богу у свету су били његови почасни гости.

Председник Трамп је зажелео добродошлицу свим верским и другим предводницима у свету:

„Ми знамо да је наша нација јача, наша будућност светлија и наше радост већа када се окренемо Богу и питамо га да подели своју милост са нашим животима. У Америци ми славимо веру, негујемо религију, подижемо наше гласове у молитви и подижемо наше гласове у слави Бога...Данас можемо поносно рећи да је вера жива, здрава и напредна у Америци. Нико то не може променити...Нешто што није учињено сасвим довољно - тј. ако бих могао рећи није учињено уопште - а ми смо учинили да стојимо уз прогоњене хришћане и верске мањине свуда у свету како то нико није учинио раније. Свако од нас овде данас учвршћује ове вечне истине: вера нас одржава слободним. Молитва нас чини јачим... Вера у нашој земљи и свуда у свету, а посебно одређене вере, су под опсадом. То се неће догодити. Ми ћемо заштитити наше религије. Ми ћемо заштитити хришћане."

Након ових речи председник Трамп је доживео велики аплауз са надом неких од присутних да ће се ове његове речи обистинити у одбрани и заштити хришћана и њихових храмова на Косову и Метохији.

Након речи добродошлице, присутни су се помолили како би ојачали везе са пријатељима, ближњима и другим народима. У сали је превладао заједнички осећај мирноће духа и гласа мира и разумевања међу народима. За време молитве и касније у разговору учесници су пролазили заједничку посвећеност врлинама доброте и бриге за друге.

Артур Брукс, професор Харвард универзитета, био је главни говорник и он је истакао потребу „волети другог" упркос политичким разликама. Он је рекао да нам Бог даје снаге да волимо свог непријатеља: „да избацимо политички презир из свог срца."

Ако је наш живот заснован на врлинама добра и бриге за друге, наш дух може достићи моралну чистоту којој би свако људско биће требало да тежи. Овако оваплоћење духа може направити велико дело у нашем и животима других људи.

Након Молитвеног доручка, Дане А. Медић, председник Српског народног савеза, и Милош Растовић, координатор за културу, састали су се у српској православној цркви Св. Луке у Вашингтону са епископом диоклијским г. Методијем који је претучен током литије у Црној гори.

Владика Методије их је упознао са положајем Српске православне цркве у Црној Гори и новим Законом о слободи вероисповести. У разговору са владиком Методијем, оцем Михајлом Бацковићем, оцем Василијем Вранићем и члановима Црквеног одбора цркве Св. Луке у Вашингтону разговарано је о начинима на који српска дијаспора у Америци може помоћи српску православну цркву у братској Црној гори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару