Реплике Теслиних изума ускоро у Нијагари

„У току су преговори за отварање Теслиног техничког музеја у Северној Америци, који би требало да буде основан у сарадњи са Комисијом Нијагара паркова, независном државном организацијом која поседује све културне и туристичке објекте и споменике на Нијагариним водопадима, каже за РТС Немања Јевремовић, идејни творац и покретач овог пројекта.

Већ две деценије овај инжењер електротехнике посвећен је изградњи Теслиних експоната. Стрпљиво, педантно и инжењерски прецизно, уз несебичну помоћ колега из Србије и Канаде, настале су бројне реплике Теслиних изума.

Први круг преговора са Комисијом Нијагара паркова обављен је у фебруару и настављен 6. марта, обиласком Ранкин хидроцентрале, једине преостале која је изграђена по Теслиним нацртима, а налази се на канадској страни Нијагариних водопада. Тај простор од 850 квадрата, непроцењиве вредности, требало би да постане део туристичке атракције до краја 2021. године.

Поред музеја, посетиоцима ће на располагању бити и други садржаји. Али, о детаљима ће моћи да се размишља у мају месецу, када би Комисија требало да одлучи хоће ли Музеј у Ранкин хидроцентрали учинити делом тамошњег туристичког комплекса.

„То би био грандиозан пројекат и споменик Тесли баш тамо где је он направио техничку револуцију која је развила Америку и Канаду и осветлила цео свет", каже Јевремовић.

среда, 29. новембар 2023.
5° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!