Dačić u Unesku: Tražimo šansu za dijalog i dogovor

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić apelovao je na članove Generalne konferencije Uneska da odlože debatu o prijemu Kosova u tu organizaciju, kako bi se dala šansa dijalogu, jer je to jedini način da se o tome postigne obostrano prihvatljivo rešenje.

Ivica Dačić je na Generalnoj konferenciji rekao da bi se time izbegle dalje podele, politizacija i konfrontacija unutar Uneska. "Tražimo šansu za dijalog i dogovor, umesto unilateralizma", rekao je Dačić.

Suprotne poruke stigle su iz Prištine – kosovski ministar Hašim Tači pozvao je Srbiju da glasa za prijem Kosova u Unesko.

Sa druge strane, patrijarh Irinej je ponovo pozvao na suprotstavljanje članstvu jer bi, smatra, takav akt bio ravan humanitarnoj katastrofi.

Ivica Dačić je na Generalnoj konferenciji rekao da je od ključne važnosti da se u turbulentnim i zahtevnim vremenima sačuva moralni kredibilitet Uneska. Konstatavao je da ta organizacija treba da ostane verna svojim izvornim principima i ciljevima.

Dačić je izjavio da "Unesko ne donosi političke odluke o državnosti" i da se ne sme dozvoliti da ta organizacija "bude stavljena u funkciju afirmacije ilegalne i jednostrano proglašene nezavisnosti dela teritorije jedne države članice Ujedinjenih nacija".

Na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti svetske organizacije, Kosovo je teritorija Srbije pod privremenom upravom svetske organizacije. Na njoj deluje civilna misija UN i Kosovo, dakle, nije država, rekao je Dačić.

Ocenio je da je zahtev za prijem Kosova "bez presedana u istoriji Uneska" i da Srbija, suprotstavljajući mu se, brani međunarodno pravo, Povelju svetske organizacije i vrhovni autoritet Saveta bezbednosti "na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti". 

Sastanak Izvršnog saveta Uneska je 21. oktobra pokazao svu kontroverznost tog pitanja, ali i duboku podeljenost članstva. To potvrđuje činjenica da od 58 članica apsolutna većina, njih 31, faktički nije podržala usvajanje preporuke o prijemu Kosova, izjavio je Dačić.

Prema njegovim rečima, na Kosovu su od juna 1999. godine 236 verska i kulturno-istorijska spomenika bila mete napada.

Dačić je izneo podatak da su uništena 174 verska objekta Srpske pravoslavne crkve i 33 kulturno-istorijska spomenika, uz krađu više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta.

Uništeno je ili oštećeno skoro 5.300 nadgrobnih spomenika na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, a na više od 50 ne postoji nijedan čitav spomenik, izjavio je Dačić,
naglasivši da se manastir Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Crkva Bogorodice Ljeviške nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti.

"Zato smo zabrinuti za kulturno-istorijsko nasleđe na Kosovu koje predstavlja stub našeg nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta i deo dragocenog istorijskog i civilizacijskog nasleđa moderne Evrope i sveta", rekao je Dačić.

Dačić je izjavio da Srbija nema želju "da se bilo ko izoluje ili spreči da ima pristup aktivnostima Uneska".

Kosovo učestvuje u mnogobrojnim aktivnostima Uneska, ali na statusno neutralan način i u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti, što najbolje pokazuje da je prava intencija podnosilaca zahteva za članstvo isključivo politička, rekao je Dačić.

Ocenio je da je Srbija u dijalogu sa Kosovom demonstrirala konstruktivnost i spremnost na kompromise, čime je doprinela da za mnoga složena pitanja u različitim segmentima, od zakonodavstva do energetike i telekomunikacija, budu postignuta obostrano prihvatljiva rešenja u interesu, pre svega, pomirenja i zajedničke budućnosti.

Razgovori o imovini Srpske pravoslavne crkve, kao i statusu i zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu, tek slede, izjavio je Dačić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару