субота, 20.06.2020, 13:07 -> 16:44
Извор: РТС
Berite pečurke, ali ekološki!
Vlažno i toplo vreme pogoduje pečurkama, kojima ovih dana šume obiluju. Berača je mnogo, neki ih prodaju jer je zarada dobra, neki koriste za svoju trpezu. Iz Mikološko-gljivarskog saveza Srbije zato upozoravaju na brojne opasnosti i značaj edukacije.
Pre odlaska u šumu, berači moraju da razlikuju jestive od onih kojima se mogu otrovati, ali ne samo to! Važno je i pravilno ih brati!
Bojan Zupan, gljivar iz Kraljeva, savetuje da se to radi laganim uvrtanjem drške. Obično
u smeru kazaljke na satu i povlačenjem na gore, pazeći pri tom da se ne ošteti micelija koja predstavlja vegetativno telo gljive.
Nakon branja, nastalu rupu treba zatrpati i pokriti lišćem, gljive koje rastu na drvetu obavezno se seku nožem do samog stabla.
Podjednako je važna i ambalaža u koju se odlažu.Najbolje je koristiti pletene korpe. One propuštaju one propuštaju vazduh i svetlost, u njima se gljive ne lome, za razliku od najlonskih kesa, kanta, kantica i kofica.
U njima se gljive brzo upare od toplote i vlage, pa se i brže raspadaju, objašnjava Bojan.
U Mikološko-gljivarskom savezu Srbije kažu da berači često ne razmišljaju o ulozi gljiva u prirodii. One prerađuju biljnu materiju, da ih nema, šume bi se ugušile od sopstvenog otpada
Svaka gljiva ima svoje mesto u prirodi. Zaštićene vrste ne treba brati, ali i one koje nisu za jelo ne treba uništavati, već ih ostaviti da krase šume.
Коментари