Mitrovići iz Koceljeve spreme 3.000 tegli zimnice

Povrće i voće proizvedeno u baštama, stanovnici koceljevačkog kraja već deset godina predstavljaju i prodaju na tradicionalnom Festivalu zimnice u septembu. U teglama i flašama ove godine završiće skoro 50 tona roda. Najveća među prerađivačima je porodica Mitrović koja živi od pravljenja zimnice. Paprika je glavna sirovina.

Od kada je pre deset godina ostala bez posla u fabrici, ovo je kaže njena kancelarija i radionica. Od pravljenja zimnice za porodicu Slavica Mitrović je napravila porodični biznis.

"U poslednje vreme najbolje drugarice su mi varjača i tegla, a od paprike ima mnogo proizvoda prvenstveno ajvar , onda filet paprika, pa lovačka salata, pa somborka, punjena feta sirom, maslinovim uljem", nabraja Slavica Mitrović iz Koceljeve.

Krenuli su Slavica i Miodrag sa tri stotine i stigli do 3.000 tegli. Od semenke do proizvoda sve je sa njihovog imanja.

Obrađuju 50 ari, 15 je pod plastenikom. Ove godine preradiće 6 tona voća i povrća. Paprikama će napuniti polovinu tegli.

"Sve smo sami proizveli, najteža paprika je bila 400 grama, domaće seme paprike, posao je, a pečem papriku. Tonu i po ovde na smederevcu za ajvar i jedno 500 kila paprika u filet, sa belim lukom i ostale", objašnjava Miodrag Mitrović iz Koceljeve.

Slatko i sirupi od trašanja, jagoda, kupina odavno su završeni, a teglica i flaša gotovo da nemaju više.

Za prodaju 27 domaćih raznovrsnih artikala ne brinu, kupci su ih i naterali da povećaju proizvodnju.

"Od maja kad krenemo radimo sve živo od smederevca se ne odvajamo zadnje vreme", kaže ovaj proizvođač zimnice iz Koceljeve, a njegova supruga dodaje:

"Ima pomoći sa strane posebno kad se čisti paprika, tad je prava moba, skupimo se tu iz komšiluka imam vesele komšije i to se odradi bude i zanimljivo".

Put od njive do šporeta nije lak, ali su im tegle napunile i kuću i okućnicu.

Do novih za sledeću sezonu u dom Mitrovića stići će i nov smederevac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 21. новембар 2024.
2° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње