"Sloboda" iz Čačka slavi 70 godina postojanja

Najuspešniji kolektiv čačanske privrede, vojna kompanija "Sloboda", obeležava sedam decenija postojanja. U proizvodnji naoružanja i vojne opreme u toj fabrici uposleno je 2.233 radnika.

U zlatna vremena u "Slobodinim" pogonima posla je bilo za više od 7.000 radnika. Bila je i ostala fabrika koja decenijama unazad obeležava život brojnih čačanskih porodica.

Tomislav Nikić, radnik u penziji kaže da je do kraja radnog veka bio u "Slobodi".

Mnogo je bilo investicija uvek, pamtim 27 raznih objekata koji su svojevremeno napravljeni od prvog mog ulaska u Slobodu", rekao je Nikić.

Samo u prethodnih sedam godina u objekte i opremu uloženo je 35 miliona evra, a u ovoj modernoj kompaniji ističu da su prošle godine ostvarili rekorde u proizvodnji, sa izvozom u vrednosti od 68 miliona evra. 

"Mnogo smo unapredili našu proizvodnju, poboljšali standard zaštite na radu i bezbednost na radu, utrostručili kapacitete na proizvodnji od srednjih kalibara, udvostručili na artiljeriji. Srećni smo što smo u ovoj situaciji i nadamo se da ćemo ovako nastaviti", kaže Zoran Stefanović, generalni direktor kompanije "Sloboda".

Proizvodni program, izuzetni poslovni rezultati i nove tehnologije "Slobodu" svrstavaju u grupu strateških preduzeća odbrambene industrije Srbije. 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, rekao je da je prvi i osnovni zadatak kompanije "Sloboda", a isto tako i čitave odbrambene industrije Srbije jeste da opremaju i naoružavaju našu vojsku.

"Naša vojska mora da bude sigurna i pouzdana u kvalitet proizvoda u znanje inženjera, mora da bude sigurna i pouzdana da ćemo uvek po nižim cenama nego na svetskom tržištu dobiti proizvod najboljeg kvaliteta", kaže Vulin.

U "Slobodi" najavljuju proširenje kapaciteta za proizvodnju municije srednjih i velikih kalibara, automatizaciju i robotizaciju proizvodnje kao i nova radna mesta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару