Istekao rok vakcinama protiv gripa

"Novartisovim" vakcinama protiv gripa AH1N1 istekao rok i one će se tretirati kao i svaki drugi neupotrebljen lek. Od početka vakcinacije od prošle godine utrošeno svega 200.000 doza, a preostalo oko 600.000 neutrošenih vakcina.

Rok važenja "Novartisovih" vakcina protiv novog gripa AH1N1 je istekao, a neiskorišćene vakcine biće uskladištene na odgovarajućim mestima dok se ne donese konačna odluka o njihovom uništavanju, izjavili su Tanjugu medicinski stručnjaci.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je ranije da će se preostalih neiskorišćenih 600.000 doza tretirati "kao i svaki drugi neupotrebljen lek ili vakcina, odnosno kao farmaceutski otpad kome je istekao rok važenja".

Polovinom septembra počela je nova vakcinacija protiv tog gripa, koja je trajala do 31. oktobra, kada je bio poslednji deklarisani dan upotrebljivosti vakcina koje je Srbija kupila za vreme pandemije virusa AH1N1.

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja Predrag Kon rekao je je Tanjugu da "gotovo da ništa nije iskorišćeno od septembra do sada" i naveo da je od početka masovne vakcinacije stanovništva od prošle godine utrošeno svega 200.000 doza, a da je preostalo oko 600.000 neutrošenih vakcina.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Kon je izjavio da trećina stanovništva ima stečen imunitet, od čega zaštitna antitela ima više od 20 osto stanovništva, što znači da su potpuno zaštićeni.

Kon je naveo da je veoma važno što je oko 50 odsto školske dece zaštićeno, odnosno ima dovoljno antitela u krvi da kod njih ne može da dođe do infekcija od novog gripa.

Govoreći o preostalim dozama i njihovom tretmanu, Kon je naveo da će se "desiti isto što i sa svim ostalim vakcinama kojima istekne rok". "Staviće se po strani, ne smeju se upotrebljavati i posle će se uništavati kao što se uništavaju druga medicinska sredstva i lekovi", rekao je  Kon.

Prvi registrovani slučaj oboljevanja od novog gripa u Srbiji zabeležen je sredinom prošle godine, a epidemija virusa AH1N1 proglašena je 11. novembra. Srbija je tada od farmaceutske kuće "Novartis" kupila 857.000 doza vakcine protiv AH1N1 po ceni od 799 dinara.

Odlaganje vakcina 

U Institutu za virusologiju i imunologiju "Torlak" naveli su da je u toj ustanovi ostalo 394.500 doza vakcina protiv gripa AH1N1 i da je vlasnik tih vakcina Ministarstvo zdravlja.

Direktor Instituta Branislav Lazić rekao je da će ta ustanova nastaviti da ih besplatno i bezbedno skladišti u sistemu hladnog lanca, dok nadležne institucije ne donesu odluku o njihovom uništenju.

"Institut je spreman da, ako se donese takva odluka, nastavi sa daljim tretmanom bezbednog odlaganja ovih vakcina", rekao je Kon, dodajući da ta ustanova poseduje mašinu za fizičko-hemijski tretman farmaceutskog otpada.

Predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja je, međutim, dodao da to neće biti moguće uraditi jer od sutra, 2. novembra, na snagu stupa novi Pravilnik o upravljanju medicinskim otpadom, po kome to neće moći da se učini nigde u Srbiji, pa ni u Institutu "Torlak".

Kada je reč o tretmanu farmaceutskog i medicinskog otpada u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) krekli su da je upravljanje otpadom regulisano standardnim procedurama i uputstvima sistema upravljanja zaštitom životne sredine i sistema upravljanja kvalitetom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару