Novi dekan, stari problemi

Profesor Predrag Stojanović, jedan od optuženih u aferi "indeks", izabran za vršioca dužnosti dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Redovni profesor na predmetu Javne finansije i javno pravo Predrag Stojanović izabran je za vršioca dužnosti dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Stojanović je jedan od optuženih profesora u aferi "indeks", u okviru koje je uhapšeno 38 osoba, profesora i saradnika Kragujevačkog pravnog, ali i drugih pravnih fakulteta u Srbiji.

Dosadašnji dekan Stanko Bejatović i predsednica Saveta tog fakulteta Snežana Soković podneli su ostavke na svoje funkcije 1. jula na sednici Naučno-nastavnog veća, saznaje agencija Beta na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Ostavke je podnelo troje članova Saveta. Odluku o imenovanju novog dekana doneta je na sednici Saveta fakulteta koja je održana u četvrtak.

Kako agencija Beta nezvanično saznaje, ostavka dekana Bejatovića je usledila pošto je na sednici Veća predložio otkaz za profesora Ivana Čukalovića, takođe optuženog u aferi "indeks", koji je nedavno postao sudija Ustavnog suda Kosova. Za takvu odluku, međutim, bivši dekan nije imao podršku većine profesora.

Slučaj Čukalović

Početkom juna objavljeno je da je Ivan Čukalović, profesor međunarodnog javnog prava kragujevačkog Pravnog fakulteta, izabran, na sednici skupštine u Prištini, za jednog od šestoro sudija Ustavnog suda Kosova.

Na početku sednice je glasano za kandidate iz redova manjinske zajednice. Pošto su kandidati Ivan Čukalović i Altay Suroy, u prvoj rundi glasanja dobili dve trećine glasova poslanika iz redova manjinskih zajednica, a u nastavku i potrebne glasove svih prisutnih poslanika na plenarnoj sednici, izabrani su za sudije Ustavnog suda Kosova.

Ivan Čukalović je za Internet portal RTS-a tim povodom rekao da su ga na funkciju sudije Ustavnog suda predložili Srbi, Goranci i Muslimani, uz obrazloženje da "žele da ih zastupa čovek sa međunarodnim iskustvom, kako bi pokrenuo pitanja zakonitosti mnogobrojnih problema koji im otežavaju život na Kosovu".

Tadašnji dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Stanko Bejatović , s tim u vezi, rekao je za RTS, da fakultet nije učestvovao u izbornoj proceduri, kao i da profesor Čukalović o tome nije konsultovao Upravu.

"Pravni fakultet u Kragujevcu neće preduzeti bilo kakav gest koji bi išao u korist takozvane nezavisne države Kosovo", naveo je tada Bejatović i dodao da će "Uprava kragujevačkog fakulteta preduzeti zakonom predviđene mere".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 23. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару