Читај ми!

Ko je Draga Stanojković po kojoj će škola u selu Rakovica dobiti ime

U protekle dve pandemijske godine i đaci i roditelji su imali priliku da shvate koliko je velika uloga učitelja i nastavnika. Međutim, jedna učiteljica se istakla pre korone. A nije samo zato što je bolesnoj deci lično pravila palačinke i donosila sveske i knjige da ne zaostaju u gradivu. Da li će škola u selu Rakovica dobiti ime po učiteljici Dragi Stanojković?

Nadežda Milošević, bivša učiteljica i koleginica Drage Stanojković kaže da je između njih bilo nešto neraskidivo.

"Ali nije samo prema meni, i prema ostalim kolegama isto, a tek prema deci to je ono što je najbitnije. Voleti decu, e to je bila ona", ispričala je Nadežda.

Priseća se 92. godišnja baka Nadežda, koja je sa Dragom Stanojković provela ceo radni vek u ovoj školi.

Mnoge generacije su ispratile zajedno. Poslednju generaciju učiteljica Draga ispratila je 1999. godine. Iako Selo Rakovica ima 3.000 stanovnika, skoro u svakoj porodici čuli su za učiteljicu Dragu. Inicijativu je za sada potpisalo blizu 1.000 ljudi, a ideja da škola dobije novi naziv potekla je od njenih bivših đaka i njihovih roditelja.

"U mojoj generaciji nisu svi imali iste uslove kod kuće, pa je svakom detetu za rođendane kupovala poklone, bila nam je kao majka, nikad nije prošao dan da nas ne stavi u krilo i onda zajedno pregledamo domaći", iapričao je Đorđe Pantović, bivši učenik.

"Pamtiću uvek osmi mart kada su njeni bivši đaci dolazili ispred kuće i kada su nisu hteli da odu sve dok joj ne daju poklon iako ih je ona odvraćala", rekla je Marija Stanojković, bivša učenica i rođaka.

Učenici kažu da su deca najviše volela njene palačinke, a kada bi neko od njih bio bolestan, ona bi išla kod njih da pokaže šta su tog dana radili u školi.

"Jednom prilikom me je pozvala i rekla - možeš li da dođeš moramo da pričamo. Ja sam odmah mislila da je nešto loše, a ona mi je rekla da je moj sin dobar u glumi i da bi trebalo da ga upišem, dokaz da je o svakom đaku vodila računa", kaže Tatjana Pantović, roditelj bivšeg učenika.

"Osim toga što je bila izuzetak pedagog i vaspitač, ona je znala da bude i domar i ložač, higijeničarka i zato su ljudi krenuli samoinicijativno ovo", kaže Ljiljana Nakić, predstavnik meštana u selu Rakovica.

I neće samo na tabli škole stajati ime Drage Stanojković, već će, zahvaljujući inicijativi građana, i ulica pored, u kojoj je živela, takođe, dobiti njeno ime. U Opštini Voždovac su to potvrdili.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи