Читај ми!

Pčele ne znaju za granice, održan međunarodni sajam u Bujanovcu

Zbog pandemije, ali i zbog uslova pčelarenja, prethodne dve godine nisu bile dobre za pčelare. Suočavaju se sa klimatskim promenama, sa falsifikatorima meda, problemima na tržištu. Problemi, planovi, udruživanje - bile su teme 6. Međunarodnog sajma pčelarstva u Bujanovcu.

Oko 10.000 košnica ima u opštini Bujanovac, u tri udruženja pčelara oko 200 članova. Dobro je podneblje za pčelarenje, ocenjuju, a prednjače livadski i šumski med.

"Opština Bujanovac je multietnička, nismo imali nikada sa ostalima problema, mi smo jedna porodica", kaže Vazuv Haljimi, pčelar iz sela Nesalca.

Udruženi se bolje snalaze na tržištu i, uz podršku institucija, lakše suočavaju sa proizvođačima veštačkog meda, i sa drugim problemima.

"Prvi znaci lažnog meda su što vi možete teglu da pogledate i ona je providna, vidi se. A pravi med, ne, on ne propušta sunčevu svetlost", ukazuje Zarije Mitić, Udruženje pčelara iz Bujanovca.

Slične probleme identifikuju i pčelari iz zemalja u okruženju. Ističu dobru međusobnu saradnju.

"Poslednjih nekoliko dekada, decenija, pomažu nam preko subvencija, kako bi mogli da prebrodimo ove krize. Recimo da nadoknadimo oko prevoza ili prehrane pčela, pomaže nam Ministarstvo za poljoprivredu", navodi Venče Bilbilovski, Udruženje pčelara iz Skoplja.

Prenge Pepa, pčelar i novinar iz Albanije, kaže da odlično sarađuje sa dve kompanije iz Rume, svake godine od njih kupuje pčelarsku opremu.

"Posetio sam ih, a često posećujem i sajmove u Srbiji", kaže Prenge Pepa.

Sajam pčelarstva pod nazivom "Pčela ne poznaje granice" 6. put se održava u Sportskoj hali u Bujanovcu. Okupio je pčelare iz Albanije, Severne Makedonije, Bugarske i Srbije, a osnovni cilj je da ih poveže, da pčelari međusobno sarađuju, da razmene iskustva i da zajedno nastupaju na tržištu.

Na međunarodnom sajmu se predstavilo više od 50 izlagača pčelarske opreme i proizvoda od meda, posetilo ga je oko 5.000 ljudi, a opština Bujanovac je pokrovitelj.

уторак, 01. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом