уторак, 09.11.2021, 15:55 -> 16:20
Извор: РТС
Аутор: Слађана Васиљевић
Alpske koze u srcu Kolubare, sir stigao do Amerike i Francuske
Četrdeset alpskih koza, jedno od najvećih stada u okolini Valjeva, gaji Snežana Tomašević u Paunama. Kozji sir, koji može da se održi do dva meseca, najtraženiji je proizvod u njenom domaćinstvu. U valjevskom kraju kozarstvo je u usponu, a pre pet godina započeta je i proizvodnja surutke u prahu.
Snežana Tomašević alpske koze gaji u Paunama, pitomom selu nadomak Valjeva. Stado je umnožila pre pet godina, kada je ostala bez posla u gradu. Mesečno napravi oko 800 kilograma kozjeg sira.
"Dvadeset godina radim to i prodaje se. Za surutkom i za mlekom zadnjih godinu i po dana je veća potražnja", kaže Snežana.
Zreo kozji sir iz Pauna stizao je do Francuske i Amerike. Snežani u poslu pomažu sin Nemanja i, naročito, otac Borko koji iskusan u ulozi pastira.
"Ne vodimo ih gde ima štete. Vodimo ih gde je obrano, pokošeno, po obali. Obale su za njih najbolje, najbolja paša. To one sređuju maksimalno", objašnjava Borko Mitrović iz Pauna.
Na tržište je, kažu Snežana i Borko, najteže plasirati jariće. Otkup kozjeg mleka u Valjevu je organizovan, jer postoji firma koja proizvodi kozju surutku u prahu savremenom tehnologijom.
Živorad Cvetković, preduzetnik iz Valjeva ističe da je prvi proizvod koji su zamislili, liofilizovana kozja surutka, koja je do juče bila nusproizvod.
"I od tada, počeli smo sa kozjom surutkom i sve što se nalazi na tržištu danas liofilizovane kozje surutke, poteklo je i danas teče iz ovih liofilizatora", naglašava Cvetković.
Razvija se kozarstvo u okolini Valjeva. Surutka u prahu ne pravi se od mleka koza koje gaje na farmamama nego samo od onih koje stočari izvode na pašu. Te koze u ishrani koriste na stotine lekovitih trava i šumskih plodova.
Коментари