"Smederevac" se ne gasi do decembra, po recept za ajvar u Veliku Planu

Septembar i paprika na pijačnim tezgama uvek je znak da je vreme za spremanje jednog od omiljenih proizvoda zimnice – ajvar. Jedno domaćinstvo iz Velike Plane u sezoni napuni i do 8.000 tegli. Recepete svojih baka, porodica Radić, nesebično deli sa drugima, a osim ajvara, već deceniju se u njihovom dvorištu spremaju i voćni specijaliteti – slatko, sokovi i džemovi.

Miris pečenih paprika lako odaje lokaciju porodične kuće Radića. Iz te dobro uigrane radionice, dnevno izlazi i do 80 tegli ajvara. Zbog velike potražnje, Slavica i Tomislav zaposlili su nekoliko žena, koje kažu da se "smederevac" već dve nedelje ne gasi.

"Nije baš svejedno pored šporeta, ali nije strašno, izdržim. Menjamo se, kad se zamorimo od vrućine, onda se prebacimo, čistimo, drugi peku", kaže Marina Pavlović iz Velike Plane.

Nataša Đinović iz Velike Plane kaže da svi imaju udela, svi su podjednako odgovorni i žele da to bude sve bolje i bolje.

"Kad sam došla, bilo nas je dve pre osam godina, a sad je nas pet", rekla je Nataša.

"Sve su komšinice povukle jedna po jednu. Meni je malo ostalo do penzije tako da mi dobro dođe, a i da naučim, štošta sam naučila", rekla je Slavica Nikolić iz Velike Plane.

Brojne mušterije su stekli preporukom od usta do usta, kaže baka Slavica. Najviše ih je iz Beograda, gde nedeljno ode i do 500 tegli. Sezonu pravljenja ajvara završavaju u decembru.

Slavica Radić kaže da nema ništa tajno. "Znači paprika se peče na plotni, ljušti se, ručno sve ide, cedi se, sutradan se melje, upržava se, sve to ručno, čak nam je i mašina za mlevenje ručna, na okretanje", ispričala je Slavica.

Kvalitet sirovine je, kaže glavni majstor među ženama, ključan za dobar proizvod. Zato i voće za džemove i slatko uzimaju isključivo od lokalnih voćara.

"Dve stvari su vrlo bitne u ovoj proceduri. Ljubav i kvalitetna paprika. A ovde je ljubav pristuna", kaže Tomislav Radić.

Svako ko poseti to poljoprivredno gazdinstvo, dočekuje se uz vruću pogaču i domaći sir. Domaćini kažu da se svaka njihova tegla slaže uz to.

недеља, 20. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом