Akro-grupa "Striži" sletela u Beograd

Avio-akrobatski tim vazduhoplovstva Rusije "Striži" stigao je u Beograd, gde će u petak učestvovati na proslavi povodom obeležavanja oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Vođa akrogrupe "Striži" potpukovnik Sergej Osjajkin kaže za RTS da će program biti zanimljiv i potpuno drugačiji.

Акро-група "Стрижи" слетела у Београд Акро-група "Стрижи" слетела у Београд

"Striži" je avio-akrobatski tim vazduhoplovstva Rusije i formiran je 6. maja 1991. godine u sastavu 234. Gardijskog vazduhoplovnog Proskurovskog puka.

Ta grupa je sastavljena od najboljih pilota koji lete na avionima "mig 29", a smeštena je u vazduhoplovnoj bazi Kubinka, 60 kilometara od Moskve.

Sa dva aviona više nego 2014. godine, beogradska publika videće niz atraktivnih figura i formacija, petlji i prestrojavanja, najavljuju ruski piloti. Pri izvođenju akrobatskih figura interval između aviona u formaciji je jedan metar, a rastojanje svega tri metra.

Vođa akro-grupe "Striži" potpukovnik Sergej Osjajkin kaže da su dodati neki elementi koje je moguće izvesti samo u borbenim letelicama.

"To su okreti uz korišćenje forsaža koji se ne mogu izvesti na školskim avionima. Posebne kose petlje, figure s prestrojavanjem pri dizanju letelica. Mislim da će biti zanimljivo, a program potpuno drugačiji", navodi Osjajkin.

Od osnivanja 1991, izvodili su akrobacije i sa drugim akro-grupama, pre svega sa "Ruskim vitezovima".

"Imamo program koji na devet aviona izvodimo zajedno s 'Ruskim vitezovima'. Nadam se da će doći trenutak kad će i Srbija imati takvu svoju akrobatsku letačku grupu. Sa ogromnim zadovoljstvom bismo leteli zajedno s našim srpskim prijateljima. Mislim da će tako i biti, zaista se nadam tome", ističe Osjajkin.

Akro-grupa "Striži" nastupiće u petak na Aerodromu Batajnica posle prikaza avijacije Vojske Srbije na svečanosti koja će biti upriličena povodom Dana oslobođenja Beograda uz prisustvo državnog i vojnog vrha.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару