Читај ми!

Podmićivanje lekara ili marketing?

Američka farmaceutska kompanija "Fajzer" optužena da je podmićivala lekare u Srbiji, Hrvatskoj i još nekoliko zemalja. Da bi izbegla suđenje, kompanija se nagodila da plati 60 miliona dolara. Ministarstvo nema saznanja da je "Fajzer" plaćao lekare kod nas.

Farmaceutski gigant "Fajzer" nagodio se sa američkim vlastima da plati kaznu od 60 miliona dolara zbog optužbi za podmićivanje lekara u više zemalja u Evropi i Aziji, među kojima je i Srbija.

Prema nagodbi, kompanija će platiti 45 miliona dolara Komisiji za hartije od vrednosti i berze i 15 miliona dolara Ministarstvu pravde.

Predstavnici "Fajzerovih" filijala u inostranstvu optuženi su da su podmićivali medicinske radnike i strane zvaničnike u Kini, Italiji, Rusiji, Kazahstanu, Hrvatskoj, Bugarskoj, kao i Srbiji, kako bi povećali prodaju svojih proizvoda.

U prijavi američke Komisije za hartije od vrednosti i berze navodi se da je firma "Fajzer Srbija" plasirala proizvode američke kompanije u Srbiji i Crnoj Gori posredstvom predstavništva čiji je službenik platio put na konferenciju u Čileu lekaru iz državne službe, u zamenu za povećanu kupovinu "Fajzer" proizvoda, prenosi Fonet.

Rukovodioci kompanije "Fajzer Srbija" saznali su za taj sporazum i otpustili prodavca, ali nisu raskinuli dogovor, pošto je lekar zapretio da će obelodaniti slučaj, navodi se u prijavi.

Komisija je podnela prijavu protiv "Fajzera" za kršenje zakona o korupciji u inostranstvu, zbog nelegalnih isplata zvaničnicima u više zemalja, uključujući Srbiju, od 2001. do 2007. godine.

Predstavnici američke kompanije su troškove predviđene za podmićivanje u mnogim zemalja pokušali da opravdaju kao legitimne, navodeći da je novac trošen za putovanja, zabave i marketing, saopštile su američke vlasti.

Filijala kompanije u Kini optužena je da je napravila poseban program povlastica koji je omogućavao doktorima da dobijaju poklone na osnovu poena koje su zarađivali prepisujući lekove "Fajzera". U drugim zemljama, kompanija je optužena da je organizovala okupljanja za doktore koji su prepisavali najviše lekova, prenosi Hafinton post.

Da bi izbegao suđenje, "Fajzer" je pristao na nagodbu, što je činio i ranije. Pre tri godine "Fajzer" je za neistinito reklamiranje svojih lekova platio 2,3 milijarde dolara.

Ministarstvo nema saznanja o "Fejzeru"

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da nema saznanja o tome da je farmaceutska kompanija "Fajzer" plaćala lekare u Srbiji kako bi povećala prodaju svojih lekova i da im se nijedan organ u vezi s tim nije obraćao.

U saopštenju se podseća da su Pravilnikom o oglašavanju leka i medicinskog sredstva iz oktobra 2010. godine utvrđeni uslovi pod kojima se obavlja oglašavanje leka, odnosno medicinskog sredstva.

Navedenim Pravilnikom utvrđeno je da stručna javnost, odnosno zdravstveni radnici koji propisuju lekove, ne smeju tražiti niti primati bilo kakvo materijalno ili nematerijalno davanje kao podsticaj za propisivanje, izdavanje, nabavku, odnosno potrošnju lekova.

Postoji i pravilnik koji zabranjuje medicinskim radnicima da u okviru radnog vremena koje je određeno za pružanje ugovorenih zdravstvenih usluga, organizuju promocije, bilo da se radi o lekovima, preparatima, vrsti terapije ili poslovima i uslugama koje se ne obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Aleksandar Tucović rekao je da kompanija "Fajzer" u Srbiji ima registrovanih oko 106 lekova i da predstavništvo te kompanije nikada nije sponzorisalo bilo kakve aktivnosti Agencije, niti njene stručnjake.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво