Читај ми!

Trka za novog stanara Dauning strita – ko su favoriti

Poslanici britanske Konzervativne partije počeli su da se izjašnjavaju o kandidatima za lidera stranke koji će ujedno postati i novi premijer Ujedinjenog Kraljevstva. Kao favoriti već su se istakli nekadašnji ministar finansija Riši Sunak, predsedavajuća Donjeg doma Britanskog parlamenta Peni Mordaunt i letos smenjeni premijer Boris Džonson.

Grejam Brejdi, zvaničnik konzervativaca odgovoran za izborni proces, najavio je da će kandidatima koji će doći na mesto Liz Tras, koja je u četvrtak podnela ostavku, biti potrebno najmanje 100 nominacija od poslanika te stranke do ponedeljka u 14 sati po lokalnom vremenu.

Ako samo jedan kandidat ispuni taj prag, on će automatski postati lider. Inače, onlajn glasanje članova stranke završava se sledećeg petka, 28. oktobra.

Pobednik izbora biće peti premijer iz redova konzervativaca za nešto više od šest godina i već treći u ovom izbornom ciklusu.

Poslanici torijevaca počeli su da se izjašnjavaju o podršci nekadašnjem ministru finansija Rišiju Sunaku, tek letos smenjenom premijeru Borisu Džonsonu i predsedavajućoj Donjeg doma Britanskog parlamenta Peni Mordaunt.

Prema javnim objavama podrške koje je dosad sakupio novinar londonskog Tajmsa, Sunak vodi sa 44 glasa, drugi je Džonson sa 26, a treća je Moradauntova sa 15. 

Riši Sunak

Nakon što je kratak mandat Liz Tras proveo u "zadnjim redovima", bivši ministar finansija Riši Sunak se vratio na scenu.

U jednoj od objavi podrške Sunaku navodi se da "nije vreme za eksperimente i neozbiljnost i da je Britaniji potreban neko ozbiljan, proveren, kompetentan i ljubazan."

Sunak se, kako navode pojedini mediji, pokazao kao prorok propasti kabineta Liz Tras, jer su se mnoga predviđanja koja je izneo letos o njenom ekonomskom planu ostvarila.

Upozorio je da će smanjenje poreza bez pokrivanja tih sredstava na drugoj strani dovesti do pada funte, panike na tržištu obveznica i zabrinutosti Međunarodnog monetarnog fonda.

Sunak se dosad već borio sa finansijskom krizom izazvanom pandemijom kovida 19.

Na letnjim izborima posle pada vlade Borisa Džonsona tesno je izgubio od Liz Tras dobivši 43 odsto glasova poslanika Konzervativne stranke.

Poznato je da ima poverenje poslanika i zbog svojih tačnih procena krize koja je izbila važi za favorita za stanarsko pravo u Dauning stritu.

Peni Mordaunt

Trećeplasirana sa prošlih izbora, predsedavajuća Donjeg doma Parlamenta Peni Mordaunt je možda već imala generalnu probu za premijera ove nedelje, nakon što je na debati zamenila odsutnu Liz Tras.

Mordauntova je rezervista Kraljevske mornarice i kratko je bila ministar odbrane.

Kao i Sunak, ona je iz umerenijeg krila stranke. Među poslanicima je čak bilo govora o tome da su njih dvoje "tim iz snova", iako se još ne zna da li bi neko od njih prihvatio da bude drugi po rangu u vladi (ministar finansija) umesto čelnog položaja.

Svoju kandidaturu danas je i najavila.

"Kandidujem se da budem lider Konzervativne stranke i vaš premijer – da ujedinimo našu zemlju, ispunimo obećanja i pobedimo na sledećim opštim izborima", poručila je na Tviteru.

Boris Džonson

Uprkos letošnjem iznuđenom povlačenju posle serije skandala u kojima se najviše ističu žurke u Dauning stritu u vreme najstrože zabrane kretanja tokom epidemije kovida, Boris Džonson u određenim krugovima torijevaca i dalje predstavlja kandidata koji donosi stabilnost.

Džonsonovi najbliži saradnici počeli su lobiranje za njegovu kanidaturu već nekoliko sati pošto je Liz Tras podnela ostavku, tvrdeći da "srednjoročno predstavlja najbolje rešenje za torijevce".

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je i da se neće kandidovati za mesto premijera i da naginje ka tome da podrži bivšeg premijera Borisa Džonsona. 

Letos u svom poslednjem govoru kao premijer, Džonson je napravio jednu od svojih karakterističnih aluzija na antičku istoriju. Rekao je da će se "vratiti svom plugu" kao rimski državnik Sinsinat – sugerišući mirniji život u zadnjim klupama. Ali Sinsinat nije tako video svoju budućnost. Pozvan je sa "svog pluga" da se vrati u Rim na drugi mandat – ovog puta kao diktator.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару