Читај ми!

До када ће падати снег

Снег ће у већем делу Србије интензивно падати до краја дана. У већини нижих предела очекује се формирање снежног покривача висине од 10 до 25, a у брдско-планинским пределима преко 30 центиметара, док се слабљење снега очекује у току ноћи, прогноза је директора Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) професора Југослава Николића.

Нарочито обилне падавине очекују се током дана у планинама западне и централне Србије, као и на подручју Хомољских и Кучајских планина, где може пасти локално и око 50 центиметара новог снега, наведено је на Фејсбук страници РХМЗ-а.

Дуваће јак северни ветар, који ће понегде достизати и ударе олујне јачине, уз стварање снежних наноса. Најмањи снежни покривач се очекује на северозападу Србије - на северу и западу Бачке, у нижим пределима Неготинске и Тимочке Крајине, као и на крајњем југоистоку Србије.

На подручју Београда данас се задржава ветровито време са снегом. Висина снежног покривача у нижим деловима града кретаће се од 15 до 25, а у вишим деловима око 30 центиметара, а на Авали и Космају око 40 центиметара снега, локално и више.

Слабљење снега се очекује у току ноћи, док ће у понедељак бити облачно, повремено са снегом који ће бити много слабијег интензитета, уз мање повећање висине снежног покривача. Једино на подручју Војводине доћи ће до делимичног разведравања.

У уторак и среду неће бити падавина. Очекује се слаб јутарњи мраз, а дневна температура биће око и мало изнад нула степени.

У четвртак се у читавој Србији очекује пролазно наоблачење са севера, уз мешовите падавине - кишу и снег у нижим пределима. Падавине ће бити углавном слабог интензитета.

Од петка до краја седмице на подручју Војводине и Београда прогнозира се углавном суво време, а у брдско-планинским пределима повремено се очекује провејавање слабoг снегa.

Дневне температуре у току наредне седмице ће се задржати око и мало изнад нула степени, а нема наговештаја наглих скокова температуре и у нардном периоду, па ће топљење снега у нижим пределима бити споро и постепено, што је повољно са аспекта бујичних вода и поплава.

Према тренутној анализи опрезност је потребна за око две недеље на подручју Западне Мораве, Ибра и горњег тока Јужне Мораве, кажу из РХМЗ-а.

недеља, 08. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару