"Важно да Србија има своју руду"

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да се сада исплати имати руднике бакра и додао да је важно да имамо нашу руду због БДП-а, како не бисмо губили, већ зарађивали велики новац.

Вучић је, приликом обиласка површинског копа Рудника бакра Мајданпек – "Јужни ревир", указао да данас тона бакра стаје 6.700 долара, а пре три године је била 4.000.

Указао је да се прогнозира да ће цена расти на до 7.300 долара по тони, те навео да треба да се припремамо већ сада за пад цене бакра за пар година.

Висока цена бакра отвара могућности да убрзамо сопствене реформе и улагања у Церово које је, како указује, за нас најважније.

Оценио је да ове године неће бити остварен раст по питању бакра за 12 одсто, али ће бити за 4.000 тона више, што је раст од седам до осам одсто, који представља напредак.

"Следеће године ако буде 7.000 до 7.500 тона више то ће бити од великог значаја за целу земљу", нагласио је Вучић.

Рекао је да су раније владе доносиле одлуке да експлоатацију и истраживања руде дају странцима, те да је данас нешто више од 50 одсто наше руде у топионицима.

"Важно је да имамо нашу руду због БДП-а да не бисмо губили већ зарађивали велики новац", подвукао је Вучић.

Он је истакао да данас имамо прилике да уложимо новац у оно од чега зарађујемо.

"РТБ Бор не би могао да плаћа било шта да није ова цена бакра. Морамо да се спремимо за тренутак када цена бакра буде неупоредиво нижа и зато сам за суштинску трансфорамицију. Држава ће помагати али новац мора паментно и добро бити утрошен", објаснио је он.

Оценио је да је РТБ највећа фабрика на истоку Србије, али констатовао и да и даље у Мајданпеку имамо више радника у иностранству него у тој општини, те је и даље највећи проблем демографија нашег живља.

Захвалио се рударима за све што чине за будућност Србије, рекавши да је цео рад РТБ Бор важан за целу земљу.

Указао је да су машине које раде у Мајданпеку део договора постигнутог током посете Белорусији.

"Успели смо да нађемо врхунске машине које могу да носе 220 тона", објаснио је Вучић.

Рекао је да је за склапање специјалних камиона, дампера, потребно седам дана, те да очекује да ће још више наших стручњака доћи из Техничке школе, коју је претходно посетио.

Осврнуо се и на запослене рекавши да је питао багеристу из рудника шта очекује, пошто он обавља веома одговоран и тежак посао.

"Он има плату од 65.000 динара. Надам се да ћемо оређеним променама и повећањима, пре свега у јавном сектору достићи да просечна плата, која је данас 406 евра ускоро буде на 450 евра. И то није довољно, али је боље од 350 колико је било пре три године", казао је Вучић.

РТБ ове године из текућег пословања сервисира своје обавезе.

"Ми смо у 2016. години успели да опоравимо РТБ, да подигнемо производњу на преко 60.000 тона бакра, ове године су резултати још бољи", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Генерални директор РТБ Бор Благоје Спасковски каже да РТБ данас, односно држава Србија, поседује милијарду и 340 милиона тона руде.

"Од тога Мајданпек 400 милиона тона руде и са овим капацитетом има обезбеђен свој век за наредних педесет година", каже Спасковски.

"Нема великих проблема у економији"

Србија нема великих проблема у економији, рекао је Вучић и додао да се све у нашој привреди добро одвија, без великих проблема, те најавио значајно увећане пензије и плате у јавном сектору.

Председник Вучић је рекао и да ће привредни раст свакако бити већи од четири одсто наредне године.

"Ствари иду добро, немамо ми великих проблема у економији. И да нам ове године буде привредни раст два или 2,5 одсто следеће године ће да нам буде већи од четири одсто због ниже основице. Имамо убедљиво најбоље све параметре, од нивоа незапослносености, спољнотрговинског дефицита односно покривености увоза извозом, апслоутно све иде одбро", навео је Вучић.

Како каже, потрошња ће бити увећана као трећи стуб на коме се заснива раст у годинама пред нама, "оног секуда када се плате и пензије повећају.

"А, могу да се надају озбиљним повећањима и поензионери и сви запослени у јавном сектору. То ће значити и за приватнике значајне. А, људи који имају најамања примања имаће значајно повећање цене рада. Нисмо ми то мојојм одлуком урадили већ одговорним и дисциплонованим понашањем. За то су грађани заслужни, они су веровали да тежак рад и стрпљење доноси резултат, а не лака решња. Лаковерни су они који верују да је то питање одлуке у једном кабинету", нагласио је Вучић.

"Држе придике они што су криви за губитак арбитраже"

Вучић је изјавио да случај губљења арбитраже, по којој Србија треба да плати 40 милиона долара грчком "Митилинеосу" због РТБ Бора показује лицемерје оних који сада држе придике власти, а сами су криви за тај случај.

Вучић је рекао да је знао за тај случај од почетка, када је постао премијер и да је држава могла да договори поравњање, на пример, да плати 35 милиона долара, али да би онда сви рекли, "што си дао 35 милиона и треба да идеш у затвор када бисмо добили све арбитраже и судске поступке".

"Сви смо лицемери најгоре приороде, нико неће објективно да сагледава ствари. Знао сам око тог случаја шта су све урадили у претходном периоду и колико су глупости направили и сада нам сада нам они држе придике", навео је Вучић.

Каже Вучић, рекли би можда, "што си дао 35 милиона када си могао 30 итд", а за пет милиона могу да се купе, на пример, два дампера за рудник и слично.

"Када се одлука донесе онда је нападају по сваку цену", нагласио је Вучић.

Он је истакао, да треба да имамо нормалне односе у друштву и политичаре који неће од себе да полазе зато што знају да су крали и отимали, па мисле да ће неко други да отима, тек тада ће неке ствари моћи да се промене.

Преговори о великој инвестицији у Зрењанину

Вучић је рекао да се Кинезима преговара о огромној инвестицији која би била у Зрењанину, али да још не може да открије детаље, као и да би то била једна од највећих инвестиција у земљи.

"Разговарамо са Кинезима сваког дана и покушавамо да обрадујемо Зрењанин који, осим 'Дрекслмајера', нема ниједну нову фабрику", казао је Вучић новинарима.

Он истиче да би то било веома значајно за средњи Банат пошто се празни у последњих двадесетак година, а за ту инвестицију би биле везане и околнне општине, Житиште, Сечањ и друге.

"Радимо на огромној инвестицији и имамо 50 одсто шансе да она дође у нашу земљу и ишла би у Зрењанин, то би била једна од највећих инвестиција", рекао је председник.

Вучић је рекао и да држава полако и сигурно подиже југ Србије и да је влада у претходне две или три године од седам фабрка у Нишу довела шест.

"У Лесковцу то, такође, напредује, у Врању напредује, у Владичином Хану иде одлично, у Лебану отврамо нову фабрику, Житорађа први пут добија нову фабрику. Бела Палака ускоро добија фабрику за око 150 људи... Подижемо полако југ и југоисток Србије", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће градоначелник Зајечара Бошко Ничић имати пуну подршку владе и да је са њим разговрао о више пројеката, како да се направе путеви, како да се развије туризам, уложи у већарство и повртарство.

У Крањажевац, према његовим речима, мора још да се уложи, у пут око Калне, као и у Бољевац.

Вучић је поручио да Зајечар и Бор као и цео исток Србије могу да рачунају на велику помоћ државе.

Истича је РТБ Бор срце тог дела Србије.

"Ако успемо да унарпедимо и ако је могуће да нам приходи уместо 320 милиона долара на годишњем нивоу пређу 500 милона онда нећемо имати проблема са било чим у источној Србији", истиче Вучић.

Он је најавио и реконструкцију тзв. Дунавске магистрале.

"Ускоро нам креће и потпуна реконструкција 70 километара пута Доњи Милановац – Кладово, видећемо да урадимо још Доњи Милановац – Голубац – Велико Градиште, а онда и до Костолца и Пожаревца и да тиме отворимо привредно ту, како смо је раније звали, Дунавску магистралу", истакао је Вучић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи