Читај ми!

Избори у Словенији, еколошки покрет Слобода убедљиво испред Јаншиног СДС-а

Грађани Словеније бирали су посланике у Државном збору. Након пребројаних више од 97 одсто гласова, води еколошки покрет Слобода, док је Словеначка демократска странка премијера Јанеза Јанше на другом месту. Изборе обележила већа излазност – 68 одсто.

Словеначки бирачи гласали су на парламентарним изборима. Гласало се за 90 чланова словеначког парламента, Државног збора, а право гласа имало је 1,7 милиона грађана.

На осонову пребројаних 97,67 одсто гласова изаших бирача, највише је освојио Покрет Слобода – 34 одсто, односно 40 посланичких места, а Словеначка демократска странка премијера Јанеза Јанше је на другом месту са 23,8 одсто или 28 мандата, преноси РТВ Словенија.

Треће место заузима Нова Словенија са 6,9 одсто (осам мандата), а одмах иза су Социјалдемократе са 6 процената (седам места у скупштини), а цензус је још прешла Левица са 4,2 одсто (пед мандата).

Четрнаест странака је, према подацима са изборних анкета, остало испод цензуса од четири одсто. 

Покрет Слобода је еколошки покрет који је основао менаџер Роберт Голоб. Он је преузео председавање Странком зелене акције почетком године и преименовао је у Покрет Слобода. У претходном сазиву парламента имали су два мандата.

Изборе је обележила већа излазност у односу на претходне парламентарне изборе – до затварања биралишта у 19 часова изашло је 68 одсто бирача.

У тај број се не урачунавају грађани који су гласали раније. На превремено гласање које се одржало од уторка до четвртка изашло је 7,7 одсто бирача.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије