Напад на хрватске војнике у Авганистану, тројица рањена

Три хрватска војника су рањена у самоубилачком нападу у Авганистану, од којих је један у тешком стању. Одговорност за напад преузели су талибани, преносе авганистански медији. Најтеже рањени војник има 27 година, док су друга двојица старости 27 и 32 године.

Због напада на возило хрватске војске у Кабулу новинарима се обратио министар одбране Дамир Крстичевић.

"Нажалост, јутрос се догодио напад у Кабулу на возило хрватске војске. Према последњим информацијама, имамо три озлијеђена хрватска војника од којих је један задобио тешке тјелесне озљеде главе и у животној је опасности. Остала двојица војника задобила су теже озљеде, али су изван животне опасности", навео је Крстичевић.

Конкретно, један има прелом ноге, а други повреду руке.  

Сви остали припадници хрватског контингента су на сигурном, рекао је Крстичевић. 

На конференцији за новинаре објављени су и детаљи трагедије.

"Хрватски војници кретали су се у три возила. Око 8 сати ујутро кренули су у камп Каја. У 8.45 сати, на путу од кампа Каја до кампа Лион, на 200 метара од кампа Лион, дошло је до залијетања троколице мотоцикла с бомбашем самоубојицом у наше возило. На лице мјеста су изашле афганистанске снаге и пружиле помоћ нашем озлијеђенима. Да возило није било блиндирано посљедице би биле пуно теже", речено је новинарима.

Истакнуто је да повређени хрватски војници нису учествовали у борбеним мисијама, пошто у Авганистану учествују у мировним мисијама.

Најтеже рањени војник има 27 година, док двојица лакше рањених имају 27 и 32 године. 

"Њима се тренутно пружа максимална медицинска помоћ и надам се да ћемо их брзо видети у Хрватској", речено је на конференцији за новинаре.

"Сада је најважније да збринемо наше страдале припаднике и то се сада чини. Били смо јутрос код обитељи страдалих. Као министар обране спреман сам преузети политичку одговорност за овај догађај. Згрожени смо овим догађајем, осуђујемо овакав напад на хрватске војнике који судјелују у операцијама диљем свијета у потпори мира и сигурности", рекао министар одбране Хрватске.

Премијер Андреј Пленковић осудио је напад и рекао да до сада није забележен овакав с оваквим последицама.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи