Ердоган у Сарајеву, поруке добродошлице широм града

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган допутовао је у радну посету Сарајеву, где ће одржати и предизборни скуп, уочи ванредних председичких парламентарних избора који ће у Турској бити одржани 24. јуна.

Ердоган je радну посету почеo у згради Председништва БиХ, где га je дочекаo бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић. Турског председника нису дочекали хрватски и српски члан Председништва, Драган Човић и Младен Иванић.

Након састанка са домаћином, одржана је прес-конференција, на којој је Ердоган поручио да ће изградња пута Београд-Сарајево-Београд представљати "пут мира".

Председник Турске је положио и цвеће на гроб првог председника БиХ Алије Изетбеговића, оца актуелног председавајућег Председништва БиХ, Бакира Изетбеговића.

У пратњи Ердогана била је његова супруга Емина Ердоган, представници делегације Турске, председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић и његова супруга Себија Изетбеговић, те председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Ердоган је раније у неколико наврата истицао да је Алија Изетбеговић био велики државник и један од најважнијих мислилаца нашег века, подсећа портал Кликс.

Председник Турске је раније испричао да је Алију Изетбеговића посетио 18. октобра 2003. у Сарајеву, само дан пре смрти, када му је први председник БиХ казао: "Тајип, ви сте потомци султана Фатиха, овај простор је вама у аманет, зато га чувајте".

"Чињеница да је Босну дао у аманет Турској манифест је његовог цивилизацијског хоризонта. Јер, Алија је видео и знао да муслимани једино јединствени, у заједништву и солидаришући се једни с другима, могу остварити своју цивилизацијску мисао", рекао је тада Ердоган турским медијима. 

Та Ердоганова изјава је тада изазвала различита реаговања у БиХ и региону

Плакати добродошлице 

Иначе, плакати добродошлице Ердогану полепљени су широм Сарајева, а унутрашњост дворане "Зетра" прекривена је турским заставама. Велики број грађана је на улицама, узвикују Ердоганово име, а град је окићен турским и заставама БиХ.

Видне су јаке безбедносне мере и посебан режим саобраћаја важи до 21.00. Новинарима је забрањено снимање у кругу Међународног аеродрома.

Добродошлица је Ердогану упућена и са зграда институција и угоститељских објеката.

Велико платно са његовим ликом налази се на згради Интернационалног универзитета, где ће одржати и предавање студентима.

На скупу у "Зетри" се очекује присуство између 15.000 и 20.000 присталица Ердогана из БиХ, земаља региона и европских земаља - Аустрије, Немачке, Холандије, а, према најавама, скуп ће трајати осам сати. 

У Сарајево су стигли и аутобуси са Турцима из Западне Европе, углавном из Немачке и Холандије.

Више од 10 аутобуса стигло је из Новог Пазара, Сјенице и Тутина, у  организацији Санџачке демократске партије и СДА Санџака. Стигли су и аутобуси из Македоније.

Малу сенку на ову посету бацила је наводна дојава коју су добиле турске обавештајне агенције, да би током посете балканским земљама на Ердогана могао бити извршен атентат, пренела је агенција Анадолија, позивајући се на турске медије.

Министар сигурности БиХ Драган Мектић је за рекао да нема таквих информација.

Посета Ердогана "ветар у леђа" Изетбеговићевој СДА?

Организацију скупа у "Зетри" преузела је Унија европских турских демократа, са седиштем у Бечу, а поред Ердогана окупљенима ће се обратити и лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Страни медији су у својим извештајима уочи доласка Ердогана у БиХ приметили да ће турски председник практично "дати ветар у леђа" Изетбеговићевој СДА на изборима, који ће у БиХ бити одржани почетком октобра.

Иако се високо котира на листи Ердоганових приоритета, Сарајево није било први избор за овај скуп.

Покушај да се слични догађаји организују тамо где је турска дијаспора много бројнија - у Немачкој, Аустрији или Холандији - окончани су забранама локалних власти.

"Ово је вероватно најзападније што Ердоган може да дође, а да одржи изборни скуп земљацима са Запада", рекао је за Би-Би-Си координатор програма фондације "Фридрих Нојман" у БиХ, Аднан Хускић.

Јавност у Сарајеву је, међутим, веома подељена у вези са одржавањем овог митинга, а из безбедносних разлога фудбалски дерби Сарајева и Железничара, планиран за данас, одржан је јуче.

Што се званичне Бањалуке тиче, она је, према изјавама председника Републике Српске Милорада Додика, незаинтересована за овај догађај.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару