Студенти из Загреба: Хрватску и Србију муче исти проблеми

Студентски збор Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу подржао је протесте "Против диктатуре" у Србији, наводећи да Хрватску и Србију муче исти проблеми.

"Боримо се солидарно притив самовоље појединаца, цензуре и инструментализације медија, за бесплатно и јавно доступно образовање, које не може и не сме служити тржишту, образовање које треба да служи друштву и ослободи се окова профита и капитала", стоји у поруци студената из Загреба.

Захваљујући на подршци, из Београда су позвали на заједничку борбу да "наши универзитети и свеучилишта постану места знања и критичког промишљања, а не индоктринације, академске аутономије, а не партијске аутократије, институције које задовољавају друштвене и индивидуалне потребе, а не потребе тржишта".

"Заједно са остатком друштва изложени смо последицама економске кризе и немаштине која већини ускраћује материјална средства за стицање неопходног образовања осуђујући их на прерани, ниско плаћени рад, како би издржавали себе и своје породице. Зато протестујемо не само против ове власти, већ се уједно боримо за сасвим другачије политике", стоји у саопштењу из Београда.

Колегама и колегиницама у Загребу поручују да прате и солидаришу се са њиховом "борбом за академску самоуправу, и са преданим учешћем студената и студенткиња, професора и професорица у борби за Свеучилиште лишено страначких интереса, утицаја клера и институционалног насиља".

Саопштење су послали студенти и студенткиње са београдског протеста "Против диктатуре", Студентски покрет Нови Сад, "Протест против диктатуре и система Нови Сад" и "Против диктатуре Ниш", који су и медијима проследили и поруку студената из Загреба.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи