Ухапшено 400 миграната у Бугарској, 24 полицајца повређена

Најмање 24 повређена полицајца и 400 ухапшених миграната - резултат су сукоба избеглица и полиције у највећем мигрантском кампу Харманли у Бугарској, на граници са Турском, саопштили су званичници.

У сукобима је учествовало око 1.500 миграната. Због нереда у кампу премијер Бојко Борисов је отказао планирану посету Мађарској.

Борисов је рекао да ће мигранти бити пребачени у камп затвореног типа и да се нада да ће следећег месеца почети неке од њих да испоручују Авганистану, земљи њиховог порекла.

После сукоба, ухапшено је више од 400 тражилаца азила, пренео је Ројтерс, наводећи да је полиција користила гумене метке и водене топове да умири нереде.

"На основу споразума између ЕУ и Авганистана, тражили смо авион којим ће почетком децембра бити спроведен процес екстрадиције. Сви они који су се насилно понашали биће пребачени у кампове затвореног тима", рекао је Борисов новинарима. 

Борисов је рекао за радио станицу БНР по обиласку кампа да од се шест ухапшених миграната сматрају претњом по националну безбедност.

Мигранти, већином Авганистанци, запалили су аутомобилске гуме и засули каменицама око 250 полицајаца - припадника жандармерије, као и ватрогасце.

Портпаролка локалне полицијске управе Нина Николова је рекла да су мигранти то урадили у знак протеста што је ове недеље уведен карантин како би се спречила епидемија шуге у кампу.

Борисов је позвао становнике Харманлија да остану мирни и избегавају провокације азиланата.

Мања група мештана је, носећи националне заставе, захтевала затварање кампа.

"Овај камп треба затворити. Треба да видите како је овде викендом. Крећу се у већим групама и узимају воће и поврће на пијаци без плаћања", рекао је један од мештанина, Руси Стоев.

У кампу има око 3.000 миграната, док у Бугарској има око 13.000 углавном из Авганистана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи