Читај ми!

Тајни путеви иранских дронова, зашто гори аеродром у Сирији

Дронови су стуб модерног ратовања, наводи се у анализи иранске агенције Фарс, објевљане свега неколико сати пре него што је серија експлозија затресла добро чуване хангаре аеродрома Димас у Сирији, где се, наводно, од компоненти допремљених из Ирана, склапају беспилотне летелице.

Тајни путеви иранских дронова, зашто гори аеродром у Сирији Тајни путеви иранских дронова, зашто гори аеродром у Сирији

У низу експлозија уништени су хангари, писта и аеродромски радар, чиме је, суштински, окончана месец дана дуг мораторијум на акције израелске авијације против положаја проиранских снага у Сирији.

Како наводе западне обавештајне службе, погођени су хангари који припадају Хезболаху, односно јединици 4400, одговорној за пребацивање војне опреме из арсенала иранске Револуционарне гарде.

У хангару који је погођен, наводе Израелци, од делова допремљених из Ирана и других делова Сирије, склапани су дронови који су касније пребацивани у Либан или, како тврде украјински обавештајци, и у Русију.

"Шверцерска јединица", како је Мосад назвао Хезболахово одељење 4400, постала је од посредника у примопредаји оружја, веома значајан део проиранских снага у Либану, јер се осим отварања канала за испоруке наоружања претворио у стратешки важан део заједничких операција Револуционарне гарде и Хезболаха.

Сиријски део операције, наводе обавештајци, вуће корене још из доба ирачко-иранског рата, када су припадници Револуционарне гарде у Сирији обучавани како да користе совјетске пројектиле, које им је поклонио тадашњи либијски лидер Моамер ел Гадафи.

Напад на базу ове јединице уследио је пошто су снаге које се боре против владе Башара ел Асада у јануару упозориле Израел и западне обавештајне службе на радове око базе "Јединице 4400" и изградњу подземних складишта.

Сиријске власти саопштиле су да у нападу није било жртава.

У сагу о Хезболаховој шверцерској јединици, одмах, укључио се и саветник украјинског министра одбране, Јуриј Сак који је, подсећајући да је Израел одбио да испоручи противваздушне системе Кијеву, направио велику грешку, тврдећи да ирански дронови "нису дизајнирани за нападе на Украјину већ Израел".

На овај начин, Израел пропушта прилику да стекне искуство у борби против претње која се надвија над Израел рекао је Сак Њујорк тајмсу.

"Ови ирански дронови, који падају украјинске градове, нису развијени за Украјину. Развијени су као масовно оружје за нападе на Израел и користе Украјину као полигон за тестирање... Пре или касније употребиће их против Израела", рекао је Сак.

Изјава украјинског саветника за одбрану, уследила је месец дана пошто је Иран обваио крај развоја новог дрона "араш 2", самоубилачке беспилотне летелице наводног домета око 2.000 километара.

"Араш 2", нови дрон великог домета, посебно је направљен за нападе на Тел Авив и Хаифу, рекао је командант иранских копнених снага, генерал Кијоумарс Хејдари.

Стубови модерног ратовања 

Не помињући рат у Украјини, иранска агенција Фарс објавила је анализу о војној индустрији те државе, наводећи да је реторика Запада последњих месеци, од оштрих забрана и казни предвиђених за извоз оружја из Ирана, прешла у фазу "мољакања власти у Техерану да то не чине".

Америчке, британске и украјинске обавештајне службе тврде да Руси на циљеве у Украјини већ недељама испаљују иранске самоубилачке дронове, те да припадници Револуционарне гарде на Криму обучавају руске војнике како да њима управљају.

Техеран је те наводе одбацио као нетачне, не желећи да коментарише због чега руски дронови "геран 2" руских снага изгледају идентично као и ирански модел "шахид 136".

Дронови "шахид 136 изазвали су још почетком месеца дипломатску кризу између Кијева и Техерана, па је Иран, после серије оптужби, био принуђен да драматично смањи дипломатско присуство у тој држави. Истовремено, Кијев је протерао све иранске студенте из Украјине.

Сједињене Државе увеле санкције иранским компанијама, којима се на терет ставља координација транспорта војне опреме из Ирана у Русију. Вашингтон је још 1984. године увео забрану на извоз било какве војне опреме Ирану, који укључује и казнене мере за стране компаније које то чине.

Резолуцијом 2231 Савета безбедности Уједињених нација, која је била део споразума у иранском нуклеарном програму из 2015. године, Ирану је забрањен извоз наоружања.

Амерички војни званичници тврде да је од априла најмање 50 авиона иранске Револуционарне гарде слетело на руске аеродроме. Ирански "иљушин" Ил-76 слетео је на московски аеродром Внуково 24. октобра.

Рат у Украјини, иранска веза

Сага о иранским испорукама оружја руским снагама почела је још средином априла, када су до лука у Астрахану, тајним каналима, наводно допремљени ручни бацачи, противтенковске ракете, те читав арсенал оружја које је било на располагању проиранским милицијама у Ираку.

Тим каналом је Техеран, према тврдњама западних обавештајних служби, Русији "вратио" противваздушни систем С-300, те пројектиле "бавар" 373, који суштински представља иранску варијанту С-300.

Оружје, махом, потиче из арсенала групе Хашд ел Шаби, или Снага народне мобилизације, проиранске оружане групе која у Ираку окупља око 120.000 бораца. Главни мотив подршке коју ова група пружа Русији је антиамерички сентимент.

Средином августа, амерички и израелски обавештајци навели су да Москва и Техеран спремају велику трампу наоружања, после које би Техеран, први пут у последњих неколико деценија, добио нове борбене авионе, док ће Руси за акције у Украјини на располагању имати дронове већ испробане у нападима на базе Централне обавештајне агенције на Блиском истоку.

Иранска војска увежбава руске официре за употребу дронова, тврде званичници Пентагона, свега неколико дана пошто је на сателитским снимцима једне руске ваздухопловне базе идентификовано 18 борбених авиона Су-35, наводно спремних за испоруку властима у Техерану.

Вест о могућој испоруци иранских дронова Русији објавио је саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливен, наводећи да су неке од летелица, могуће, већ у рукама руских оружаних снага.

Према америчкој верзији, обука руских војника почела је још почетком јула, док су руски експерти у најмање два наврата посетили новоотворену, тајну базу беспилотних летелица у околини Техерана.

недеља, 28. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару