Читај ми!

Бајден затражио од Ријада: Одложите одлуку о нафти до избора

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена затражила је од Саудијске Арабије, дефакто лидера групе произвођача нафте ОПЕК, да одложи одлуку о производњи нафте за месец дана, наводи се у саопштењу краљевине, преноси Си-Ен-Би-Си. Захтев Беле куће одложио би одлуку све до после америчких међуизбора на којима ће бити одлучено ко има већину у Представничком дому и Сенату.

Саудијска Арабија је најавила највеће смањење снабдевања од 2020. године, у износу од два милиона барела дневно, почевши од новембра. То значи чвршће залихе и веће цене у време ионако високе инфлације и забринутости због глобалне рецесије, што је наљутило америчке законодавце који сада позивају на "преиспитивање" односа са саудијским краљевством, наводи Си-Ен-Би-Си.

Захтев Беле куће одложио би одлуку све до после међуизбора у САД. То су редовни избори за Конгрес који се одржавају две године након председничких избора, односно на средини мандата председника САД. На њима се бира свих 435 чланова Представничког дома Конгреса на мандат од две године, односно 33 или 34 члана Сената. Међуизбори се понекад сматрају гласањем о учинку актуелног председника и/или актуелне странке.

У саопштењу од среде, саудијска влада је бранила свој потез и рекла да су све одлуке ОПЕК-а засноване на економским прогнозама и потребама.

"Влада Краљевине је кроз континуиране консултације са америчком администрацијом појаснила да све економске анализе указују да би одлагање одлуке ОПЕК+ за месец дана, према ономе што је сугерисано, имало негативне економске последице", наводи се у саопштењу.

Реагујући на саудијске тврдње, портпарол Пентагона Џон Кирби оптужио је краљевство да помаже приходе Русије и омета утицај западних санкција Москви због рата у Украјини.

"Последњих недеља, Саудијци су нам пренели, приватно и јавно, своју намеру да смање производњу нафте, за коју су знали да ће повећати руске приходе и ублажити делотворност санкција. То је погрешан правац", рекао је Кирби.

Кирби додаје да су представили Саудијској Арабији анализу која показује да не постоји тржишна основа за смањење циљева производње и да би лако могли да сачекају следећи састанак ОПЕК-а да виде како се ствари развијају.

Кирби је рекао, без навођења примера, да су се друге чланице ОПЕК-а противиле потезу Саудијске Арабије и поновио обећање Бајденове администрације да ће преиспитати однос са Ријадом.

"Друге земље ОПЕК-а су нам приватно саопштиле да се такође не слажу са саудијском одлуком, али су се осећале принуђеним да подрже саудијски правац. Као што је председник рекао, ми преиспитујемо наше односе са Саудијском Арабијом у светлу ових акција и наставићемо да тражимо знаке о њиховом положају у борби против руске агресије", казао је Кирби.

У уторак је председник Бајден рекао да ће бити "последица" за смањење производње нафте у Саудијској Арабији, a Си-Ен-Би-Си наводи да су многи у Вашингтону то видели као стављање на страну Москве.

Ријад је одбацио оптужбе за било какве политички мотивисане потезе.

"Влада Краљевине Саудијске Арабије прво жели да изрази потпуно одбијање ових изјава које нису засноване на чињеницама, а које се заснивају на приказивању одлуке ОПЕК+ ван њеног чисто економског контекста. Ову одлуку су једногласно донеле све државе чланице групе ОПЕК+", наводи се у саопштењу саудијске владе.

Краљевина наводи да се резултати састанака ОПЕК+ усвајају консензусом међу државама чланицама и да нису засновани на једностраној одлуци једне земље.

"Ови резултати се заснивају искључиво на економским разматрањима која узимају у обзир одржавање равнотеже понуде и потражње на нафтним тржиштима", додаје се у саопштењу.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару