Читај ми!

Ковчег Елизабете Друге вечерас стиже у Лондон, грађани ће имати четири дана да се опросте од краљице

Ковчег за телом краљице Елизабете Друге и данас до осамнаест сати по локалном времену остаје изложен у катедрали светог Егилија у Единбургу.

Ковчег за телом краљице Елизабете Друге и данас до осамнаест сати по локалном времену остаје изложен у катедрали светог Егилија у Единбургу.

Окружује га Шкотска краљева гарда, а током ноћи око њега су бдила деца Елизабете Друге - краљ Чарлс Трећи, краљевска принцеза Ана и принчеви Ендрју и Едвард.

Већина насловних страна у Британији објављује фотографију новог краља у килту како бди над мајчиним телом.

Грађани Шкотске чекају дуже од сат времена како би прошли поред краљичиног ковчега.

Око подне, власти су саопштиле да сви, који желе да се опросте од преминуле краљице, треба да "одмах стану у ред" ако желе да предухитре тренутак када ковчег са њеним телом креће улицама Единбурга ка аеродрому и даље Лондону.

Шкотске власти такође апелују на грађане да не остављају сендвиче са мармеладом испред краљевских палата, јер "шкоде животињама, које покушавају да их поједу".

Деца остављају сендвиче са мармеладом, јер је краљица Елизабета Друга током прославе Платинастог јубилеја у скечу са Падингтон медведићем открила да увек у ташни носи један сендвич са мармеладом.

Та слика је за најмлађе Британце оно по чему памте Елизабету Другу.

Шкоти су у великом броју изашли на улице како би се опростили од суверена, кога је прва министарка Шкотске Никола Старџен назвала "краљицом Шкота".

То је фактографски тачно, јер Елизабета Друга води порекло од Роберта Бруса, шкотског краља из четрнаестог века, који је предводио први рат за независност Шкотске.

Но, много више од тога, Шкоти су свесни да их је краљица Елизабета Друга, која је свако лето проводила у замку Балморал где је и преминула, разумела, волела њихов начин живота и била "једна од њих".

Краљичин повратак у Лондон

Ковчег са краљичиним телом стиже у Лондон у двадесет сати по средњеевропском времену.

Преноћиће у Престоној дворани Бакингемске палате одакле сутра у пратњи целе краљевске породице креће за Вестминстерски хол у згради парламента где ће остати до дана сахране.

Грађани ће имати пуна четири дана да се опросте од краљице Елизабете Друге.

Лондонска полиција очекује да ће се на улазак у зграду парламента чекати преко тридесет сати и упозорава грађане да се снабдеју пићем и храном пре него што стану у ред.

Краљ Чарлс Трећи у Северној Ирској

У оквиру операције "Пролећна плима", нови краљ Чарлс Трећи наставља да обилази регије Уједињеног Краљевства.

Данас стиже у Северну Ирску где ће му парламент у Стормонту званично изјавити саучешће као што су то претходно учинили посланици у Лондону и Единбургу.

Већина састанка новог монарха одвијаће се у замку Хилсборо у Белфасту.

Протестантски унионисти од ране зоре стоје у редовима око замка да би видели новог монарха.

Но, главни испит за новог суверена биће сусрети са републиканцима.

Краљица Елизабета Друга посетила је Републику Ирску 2012. године. Пре тога је у Северној Ирској одржала историјски састанак са републиканцима, укључујући ту и Мартина МекГиниса, једног од пет команданата Ирске републиканске армије.

ИРА је 1979. године извршила атентат на лорда Маунтбатена, који је био "духовни отац" како војводи од Единбурга принцу Филипу, тако и тадашњем принцу Чарлсу.

Зато су све очи данас у Белфасту упрте у новог краља чије понашање може много да допринесе изласку из блокаде власти у Северној Ирској, која је месецима без владе у тренутку када британска премијерка Лиз Трас прети да "поцепа" протокол о Северној Ирској са Европском унијом и почне преговоре испочетка.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи